Kvæk kvæk: Danskerne skal lede efter frøer og slanger

Frøer, firben og slanger i Danmark skal kortlægges i en ny undersøgelse iværksat af aarhusiansk museum

Drop computeren, iPad'en og fjernsynet og gå ud i naturen.

Den besked har vi måske alle sammen fået, men nu vil Naturhistorisk Museum i Aarhus have danskerne i hele landet til ikke bare at gå ud i naturen, men også finde og kortlægge frøer, firben og slanger som et led i en ny undersøgelse.

- Danskerne kan lære om de her dyr og få en interessant naturoplevelse, og vi kan få noget data om truede dyrearters forhold i Danmark, siger Hans Viborg Kristensen, konservator og forsker i padder og krybdyr ved Naturhistorisk Museum i Aarhus om opfordringen til danskerne.

I Danmark lever der 15 paddearter - frøer, tudser og salamandere - og fem krybdyrarter - slanger og firben.

Arterne er fredet, fordi de alle er truet i større eller mindre grad.

Den nye undersøgelse løber frem til 2019 og bliver lavet i samarbejde med hjemmesiden fugleognatur.dk, hvor danskere kan indberette fund af alt fra løgfrøer til hugorme.

Håbet er, at man om nogle år præcis kan se, hvor hurtigt de forskellige arter forsvinder, så der kan sættes ind de rigtige steder.

- Det, vi laver nu, skal fungere som et udgangspunkt for, hvordan tilstanden er lige nu og her.

- Om ti år kan vi så lave samme undersøgelse, og så kan vi se de ændringer, der er sket i disse dyregrupper i mellemtiden, siger Hans Viborg Kristensen.

Fund af padder og krybdyr skal indberettes på fugleognatur.dk ved at uploade et foto af dyret i forummet. App'en "Naturbasen" kan også bruges til at blive klogere på, hvilken art man har fundet.

Frøer, firben og slanger findes ofte i åbent land, der bliver opvarmet af solen. De er afhængige af omgivelsernes varme og ligger derfor som regel i en solstråle eller på en varm sten.