Kvinde fandt smart trick på Facebook: Nu har det reddet hendes liv

- Det er tankevækkende, men hvis det ikke havde været for det ene opslag, kunne det være endt helt anderledes for mig

Hayley Browning blev diagnosticeret med brystkræft tilbage i 2017.
Hayley Browning blev diagnosticeret med brystkræft tilbage i 2017.

Hayley Browning fra Storbritannien blev i 2017 diagnosticeret for brystkræft. Hun havde selv løbende tjekket for knuder i sine bryster, men denne knude var umulig at mærke, når hun stod oprejst. 

Det var svært at mærke selv for lægerne, og det kunne kun lade sig gøre at finde frem til knuden, når hun lå ned.

Hun besluttede sig derfor for at dele sit råd på Facebook i håb om, at det kunne hjælpe andre kvinder med at blive tjekket for brystkræft i god tid, så det forhåbentlig kunne redde liv.

- De fleste hjemmesider fortæller dig, at du skal tjekke for knuder i brystet, når du er i bad, men hvis jeg havde fulgt det råd, havde knuden måske vokset sig så stor, at den ikke kunne behandles. Ikke engang kirurgen kunne mærke den, da jeg stod op. Så det er et opråb til alle kvinder at tjekke for knuder, når man ligger ned såvel, som når man står op, skrev hun dengang i et opslag på Facebook.

51-årige Jayne Dandy så opslaget, og hun fulgte kort tid efter rådet med at undersøge sine bryster, mens hun røg ned. Et tjek, der nu har reddet hendes liv.

- Jeg røg ikke, drak ikke alkohol og var meget aktiv. Jeg følte mig ikke øm eller syg på det tidspunkt, hvilket var mærkeligt, siger hun til Metro

Evigt taknemmelig
Hjemme-undersøgelsen førte til, at hun en uge senere blev diagnosticeret med en aggressiv form for brystkræft. Hun fik derefter fjernet sine bryster og fik intensiv kemobehandling.

- Jeg vil for evigt være taknemmelig for, at Hayley Browning delte sin historie på Facebook den skæbnesvangre dag. Hvis det ikke havde været for Haley, havde jeg ikke undersøgt mig selv på den måde, hun foreslog, fortæller Jayne Dandy til Metro.

Jayne Dandy er i dag rask takket være Hayley Brownings opfordring. Foto: Ritzau/Scanpix.
Jayne Dandy er i dag rask takket være Hayley Brownings opfordring. Foto: Ritzau/Scanpix.
 

I dag er hun erklæret rask, og hun har derfor kontaktet Hayley Browning for at sige tak.

- Jeg kontaktede Hayley med det samme for at takke hende for at dele sin historie og gøre hende opmærksom på, at det højst sandsynligt har reddet mit liv. Det er tankevækkende, men hvis det ikke havde været for det ene opslag, kunne det være endt meget anderledes for mig.

Hos Kræftens Bekæmpelse understreger man, at den rette hjemme-undersøgelse afhænger af, hvor stort kvindens bryst er.

- Der er ikke nogen universiel sandhed om, hvordan man mærker en knude bedst. Hvis man har et stort bryst, så man kan holde om det, er det typisk bedst at mærke efter knuder i stående stilling, så man har en hånd over og en hånd under brystet, siger Niels Kroman, Kræftens Bekæmpelses cheflæge, til Ekstra Bladet.

- Men hvis man har et relativt lille bryst, så kan det være nemmere at mærke, hvis man ligger ned og har brystkassen som underlag at mærke imod.

Kåret som helt: Mohammed reddede kvinde, der fik tæsk med jernrør.

8 kommentarer
Vis kommentarer