Kvinde med mæslinger var gæst på museum

En kvindelig museumsgæst var smittet med mæslinger til en udstilling, hvor 90 personer deltog

Mæslinger er en yderst smitsom virus - få mere at vide her.

En kvinde, som har fået konstateret mæslinger, befandt sig på Greve Museum 3. februar.

Der er tale om en kvinde fra Rudersdal i Nordsjælland, som det tirsdag kom frem var en af to personer, som var blevet smittet på en ferie i Frankrig, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed til Ekstra Bladet.

Der er altså ikke tale om et tredje tilfælde af den smitsomme sygdom.

- Vi blev kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed tirsdag 12. februar, da en person, som har deltaget i et arrangement hos os, efterfølgende har fundet ud af, at vedkommende var smittet med mæslinger, siger museumsleder Ruth Hedegaard til Ekstra Bladet.

Den smittede kvinde er ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed indlagt i isolation.

Afgrænset personkreds
Kvinden var til åbningen af udstillingen 'Noget bliver tilbage', hvor i alt 90 mennesker deltog.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at de har afgrænset den personkreds, som er vurderet til at være i risiko for smitte, og at de har iværksat nødvendig information til de pågældende personer om, hvordan de skal forholde sig.

- Alle, der har deltaget i det pågældende arrangement, har fået besked om, at de potentielt kan have været udsat for mæslingesmitte. Hvis man ikke er vaccineret mod mæslinger eller har haft sygdommen, og man har mistanke om, at man kan være smittet, skal man ringe til sin læge eller lægevagten med det samme, siger Hanne Borch-Christensen, overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, i en erklæring.

Hun understreger, at man ikke skal opsøge sin læge uden forudgående aftale, da man risikerer at smitte andre i venteværelset.

Museumsleder Ruth Hedegaard bekræfter, at de tirsdag sendte mails ud til museumsgæsterne, og at der iblandt dem var et enkelt barn, som er blevet identificeret.

Det oplyses desuden, at hovedparten af de besøgende var ældre mennesker.

Så farligt er mæslinger

Mæslinger er en ekstremt smitsom luftbåren virus. Den smitter blandt andet via hoste. Viruspartiklerne kan blive hængende i op mod to timer, og man kan dermed blive smittet uden overhovedet at have været i nærheden af den smittede person.

Mæslinger viser sig ved feber, forkølelse og overfølsomhed over for lys. Tre til fire dage ses et udslæt, som starter i ansigtet og bevæger sig ned over kroppen.

En ud af 15 mæslingesmittede får mellemørebetændelse.

Lungebetændelse ses en ud af 25 med mæslinger.

Hjernebetændelse vil ses hos 1 ud af 2500 med mæslinger.

Blodplademangel vil ses hos 1 ud af 3500 med mæslinger.

Takket være de gode hospitalsforhold, vil få børn dø af mæslinger i Danmark.

Alligevel vil mæslinger koste en ud af 2.500-3.000 livet. Dødeligheden er væsentligt højere i udviklingslande: Her dør mellem en og fem ud af 100 mæslingetilfælde.

(Kilde: Statens Serum Institut)

125 kommentarer
Vis kommentarer