Kvinde rystet efter vanvittige timer i lufthavn: - Jeg var utrolig bange

Mindst 13 australske kvinder blev tvunget til en gynækologisk undersøgelse i en ambulance på landingsbanen efter fundet af en nyfødt baby

Den australske regering er fortørnet over behandlingen af australske kvinder i Hamad-lufthavnen i Doha efter fundet af en nyfødt baby. Arkivfoto: Naseem Zeitoon/Reuters
Den australske regering er fortørnet over behandlingen af australske kvinder i Hamad-lufthavnen i Doha efter fundet af en nyfødt baby. Arkivfoto: Naseem Zeitoon/Reuters
Følg Samfund

2. oktober lød alarmen i Hamad International Airport i i Doha.

Her blev en nyfødt baby fundet i terminalen på et toilet i den internationale lufthavn i Qatar.

Ørkenstaten har strikse regler, der forbyder sex uden for ægteskabet. Derfor gik jagten på den forsvundne - formodede - alenemor til babyen i gang.

Her blev blandt andre 13 australske statsborgere tilbageholdt og fik foretaget en yderst grænseoverskridende undersøgelse af deres underliv.

Australien fordømmer undersøgelse af kvinder i lufthavn i Qatar

Tre ambulancer ventede
Blandt de 13 kvinder, der sad og ventede på at sætte kursen mod Sydney, var Kim Mills.

Hun fattede først mistanke til, at der foregik noget usædvanligt i lufthavnen, da kaptajnen flere gange undskyldte for, at flyet endnu ikke var lettet efter flere timers forsinkelse ved landingsbanen.

- Jeg blev pludselig vækket af en steward, der bad mig tage mit pas og forlade flyet. Jeg forstod ikke, hvad han mente, men han sagde, at politiet ville tale med mig, siger hun til britiske The Guardian.

Hun fulgte med ud af flyet, hvor der ventede tre ambulancer på landingsbanen.

- Jeg var utrolig bange på det tidspunkt, fordi jeg ikke anede, hvad der foregik. De bad mig træde frem og op i en ambulance, men så kom der pludselig en betjent og sagde, at jeg skulle gå videre, siger en rystet Kim Mills.

Artiklen fortsætter under billedet ...

De australske kvinder blev tilbageholdt i et fly fra Qatar Airways, der var på vej til Sydney. Foto: Ted S. Warren/Ritzau Scanpix
De australske kvinder blev tilbageholdt i et fly fra Qatar Airways, der var på vej til Sydney. Foto: Ted S. Warren/Ritzau Scanpix

Grædende kvinde
Den australske kvinde i 60'erne fortæller til The Guardian, at hun var den eneste kvinde ombord på flyet med gråt hår. Derfor gætter hun på, at hun som den eneste ikke blev undersøgt i underlivet mod sin vilje.

- Jeg var på vej væk fra stedet, da en ung kvinde kom grædende ud af en ambulance. Jeg forsøgte at trøste hende, men vidste stadig ikke, hvad der var sket, så jeg spurgte hende. Hun sagde, at der lå en baby på et toilet i lufthavnen, og derfor blev alle kvinder undersøgt.

Kvinderne blev blandt andet beordret til at fjerne deres undertøj af vagterne.

Rasende regering
Sagen har vakt massiv fordømmelse fra den australske regering. Australiens udenrigsminister, Marise Payne bekræfter, at optrinnet er blevet anmeldt til det føderale politi i Australien.

- Dette er en stærkt foruroligende og stødende hændelse. Det er ikke noget, jeg nogensinde har hørt om før i mit liv - i nogen som helst sammenhæng, siger Marise Payne.

Hun tilføjer, at den australske regering 'har gjort sine synspunkter i sagen meget klare over for regeringen i Qatar'.

Ifølge Australian Broadcasting Corporation har Hamad-lufthavnen udsendt en erklæring, hvori der står, at den nyfødte baby fortsat er uidentificeret og modtager behandling på hospitalet.

- Læger har udtrykt bekymring over morens helbred og velbefindende, efter at hun lige har født, og beder om, at hun giver sig til kende, står der i erklæringen.

Udenrigsminister Marise Payne mener, at der er grund til at være meget bekymret over, hvorvidt kvinderne har givet samtykke til undersøgelsen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind