Kvindelig SF'er om chikane i Mellemøsten: Kan ikke shoppe uden at blive krænket

SF-politikeren Halime Oguz har selv oplevet at være undertrykt som kvinde i muslimske lande

Har du været udsat for sex-krænkelser, så hører vi gerne fra dig. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

I kølvandet på sexkrænkelserne i de tyske byer nytårsaften har flere debatører og politikere tilkendegivet deres holdning om kvindesyn og kulturforskelle.

SF's folketingskandidat Halime Oguz har selv oplevet krænkelserne på egen krop, og hun mener, at det er vigtigt, at Danmark har fokus på de kulturelle forskellige, deriblandt kvindesyn, når der kommer flygtninge til.

Det var her på banegårdspladsen, at de mange sexkrænkelser fandt sted nytårsaften. (Foto: Googlemaps) 112 - 5. jan. 2016 - kl. 19:37 Tyskland i chok over massive sexkrænkelser i Köln


Vi skal ikke gå på kompromis
Halime stammer fra Tyrkiet, hvor hendes familie stadig bor. Derfor har hun flere gange rejst dertil som vestlig-kvinde. Og netop de vestlige værdier, synes hun ikke, at vi skal gå på kompromis med.

- Mine erfaringer med krænkelser er primært fra Tyrkiet, som man jo opfatter som et demokratisk land, men det er bestemt ikke den samme demokrati, som vi kender i Vesten, og det skal vi passe på, siger Halime Oguz til Ekstra Bladet.

Halime mener, at problemet ligger i den grundliggende opfattelse af, at det er kvindens egen skyld, hvis hun bliver krænket, fordi det er hende, der gør tilnærmelser til mænd.

Se også: Merkel kalder overgreb i Köln for 'modbydelige'

- Når man kommer i mellemøstlige lande som kvinde, kan man ikke undgå at blive piftet af eller blive tilnærmet. Kvinden bliver opfattet som en andenrangsborger, der skal stå til tjeneste.

- Og hvis jeg gerne vil i byen eller vil shoppe, så går jeg aldrig alene eller med andre kvinder, fordi jeg ville blive omringet af mænd. Men når jeg går med et hankøn uanset alder, er det ret forebyggende.

- Men sådan skal det jo ikke være, understreger hun.

Se også: 31 mistænkte identificeret efter nytårsballade i Köln

Lægger ikke kvindesyn bag sig
Halime oplever, at der i høj grad er forskel på civilisationen i de mellemøstlige lande og i Danmark, men hun mener ikke, at den integration, der bliver fokuseret på, er fyldestgørende.

- Vi har et håb om, at når folk får uddannelse, penge og arbejde, så begynder de at ligne os, men det er en illusion. Vi har postet mange penge i integration, men det har ikke ændret på kvindesynet.

Ifølge Halime kan man ikke helt sammenligne sexkrænkelser i mellemøstlige lande med sexkrænkelser i Danmark, men hun peger på, at flere muslimske mænd ikke lægger deres kvindesyn bag sig, når de rejser til Danmark.

- Jeg har oplevet tilfælde, hvor jeg tænker 'hvordan er det muligt, at du er universitetsuddannet i Danmark og opvokset her, men du har stadig fuldstændige konservative holdninger, når det gælder kvinder og ligestilling', siger hun.

Se også: Fire syriske mænd mistænkt for at voldtage to teenagepiger

Har du været udsat for sex-krænkelser, så hører vi gerne fra dig. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen