Kvinden, som kan knuse Trumps kandidat: - Jeg glemmer aldrig hans brølende latter

Nu ruller Senatshøringen i Washington om mulige sexovergreb begået af højesterets-kandidaten Brett Kavanaugh

- Jeg glemmer aldrig fyrenes brølende latter. Jeg lå under dem, mens de grinede. De havde det sjovt på min bekostning.

Sådan beskrev USA's i øjeblikket mest omtalte kvinde, den 51-årige psykologiprofessor Christine Blasey Ford fra Californien, et angiveligt sexovergreb i 1982, som kan knuse Trumps kandidat til en vigtig post i USA's højesteret.

Christine Blasey Ford støttes af sin bistandsadvokat Michael Bromwich under høringen i Senatet. Foto: Win McNamee/AP
Christine Blasey Ford støttes af sin bistandsadvokat Michael Bromwich under høringen i Senatet. Foto: Win McNamee/AP

Afdæmpet klædt, med læsebriller og skulderlangt lyst hår trådte hun torsdag sidst på eftermiddagen frem for retsudvalget i USA's Senat i Washington DC under en med spænding forudset høring.

- Jeg er ikke her i dag, fordi jeg har lyst. For jeg er skrækslagen. Jeg er her, fordi jeg mener, det er min borgerpligt at fortælle jer, hvad der skete, lød nogle af de første ord fra kvinden, som offentligheden aldrig havde set eller hørt.

Præsident Donald Trump holdt onsdag pressemøde i New York, hvor spørgsmålene kom til at omhandle sexanklagerne mod hans kandidat til den ledige plads i USA's højesteret. Foto: AP Politik - 27. sep. 2018 - kl. 01:57 Trump forsvarer sin kandidat: Jeg er selv blevet udsat for falske anklager

Christine Blasey Ford aflægger ed på at ville sige sandheden overfor Senatsudvalget. Foto: Saul Loeb/AP
Christine Blasey Ford aflægger ed på at ville sige sandheden overfor Senatsudvalget. Foto: Saul Loeb/AP

Tæt på gråd
Blaseys stemme skælvede af bevægelse, og hun var gentagne gange ved at bryde ud i gråd, da hun oplæste sin erklæring om begivenhederne i et hus i Maryland udenfor Washington DC i sommeren 1982.

Her skal Brett Kavanaugh, der nu er præsident Trumps kandidat til en ledig plads i USA's højesteret, havde forsøgt at voldtage den 15-årige Christine Blasey Ford. Selv var Kavanaugh dengang 17 år.

Kvinden fortalte, hvordan hun i skolernes sommerferie havde tilbragt en dag ved svømmepølen ved en lokal countryclub i Maryland.

Om aftenen endte hun til en fest i et hus i nærheden - adressen kan hun ikke nærmere angive - sammen med fire fyre og en anden pige.

Hun drak en enkelt øl, men nogle af drengene havde drukket mange.

brette Kavanaugh forsvarede sig forleden på Fox News. Ved sin side havde han hustruen Ashley. Senere i aften skal han grilles af Senatsudvalget. Foto: Jacquelyn Martin/AP
brette Kavanaugh forsvarede sig forleden på Fox News. Ved sin side havde han hustruen Ashley. Senere i aften skal han grilles af Senatsudvalget. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Kastet omkuld
Da Christine Blasey Ford gik op på husets 1. sal for at bruge toilettet, blev hun grebet bagfra af Kavanaugh, som hun kendte flygtigt i forvejen, og en anden ung fyr.

De hev hende ind i et soveværelse, smed hende på sengen, skruede op på musikken og forsøgte på skift at flå tøjet af hende, mens de lå oven på hende.

- Jeg var sikker på, at han ville voldtage mig, sagde Christine Blasey Ford.

Forsøget lykkedes ikke. Grunden til, at fyrene ikke kunne få klæderne af hende, var blandt andet, at hun stadig havde sin badedragt på under tøjet. Til slut havde hun held til at stikke af, forklarede kvinden foran udvalget..

Siden har hun aldrig glemt de to unge mænds brølende latter, mens overgrebet stod på, fortalte hun.

Donald Trump i New York, hvor han afviste alle anklager mod sin kandidat Brett Kavanaugh. Foto: Evan Vucci/AP Samfund - 26. sep. 2018 - kl. 19:21 Trump til angreb før høring om sex-anklager: 'Hun var fuld'

Mange års tavshed
Sagen blev aldrig meldt til poltiiet, og hun fortalte ikke sine forældre om det. Det var pinligt, at hun som 15-årig havde opholdt sig med nogle andre unge i et hus, hvor der ikke var voksne tilstede, fortalte hun.

I de mange efterfølgende år har Christine Blasey Ford kun nævnt det over for sin mand og enkelte gang i terapi, at hun havde været udsat for et sexovergreb.

At gerningsmanden var Brett Kavanaugh, kom hun først frem med i juli, da hun så hans navn på en liste over emner til den ledige plads i USA's højesteret.

Her tog hun meget diskret kontant til avisen Washington Post og et kvindelig medlem af Kongressen, valgt i Californien, hvor Christine Blasey Ford bor nu.

- Og jeg forveksler ham ikke med en anden. Jeg er 100 procent sikker, understregede kvinden overfor retsudvalget.

OVERBLIK: Anklagerne mod Brett Kavanaugh

* 10. juli offentliggør Præsident Donald Trump, at han nominerer 53-årige Brett Kavanaugh til ny højesteretsdommer i stedet for 81-årige Anthony Kennedy, der går på pension.

* Brett Kavanaugh er i dag dommer ved den føderale ankedomstol i Washington.

* 16. september står den 51-årige lektor Christine Blasey Ford frem i Washington Post og anklager Kavanaugh for forsøg på voldtægt til en fest i 1980'erne. På det tidspunkt var hun 15 år, og han var 17.

* 23. september står en anden kvinde, den 53-årige Deborah Ramirez, frem i magasinet The New Yorker og beskylder Kavanaugh for blandt andet at have tvunget hende til at røre ved hans penis til en kollegiefest.

* Kavanaugh afviser begge anklager.

* 25. september deltager Brett Kavanaugh og hans hustru, Ashley, i et interview på tv-stationen Fox News. I interviewet kalder han beskyldningerne for 'falske'.

* 26. september lægger advokat Michael Avenatti en erklæring på Twitter på vegne af sin klient Julie Swetnick. Hun anklager blandt andet Kavanaugh for at have hældt stoffer og/eller stærk alkohol i 'punch' ved flere fester og for at have 'stået i kø' til gruppevoldtægter af piger i 80'erne. 'Det er latterligt og fra en gråzone. Jeg ved ikke, hvem hun er, og dette er aldrig sket', siger Kavanaugh.

* 27. september skal både Kavanaugh og Ford efter planen afgive forklaring under en høring i Senatets retsudvalg.

* 28. september er det planen, at retsudvalget skal stemme om nomineringen af Kavanaugh. Hvis kandidaten får opbakning i udvalget, er det efterfølgende op til det samlede Senat at godkende ham.

Kilder: Reuters, The New York Times

Anklageren Rachel Mitchell fra Phoenix i Arizona er ekspert i afhøring af sexofre. Her ses hun i Senatet. Foto: Win McNamee/AP
Anklageren Rachel Mitchell fra Phoenix i Arizona er ekspert i afhøring af sexofre. Her ses hun i Senatet. Foto: Win McNamee/AP

Dropper spørgeret
Efter Christine Blasey Fords indledende erklæring følger nu torsdag aften en langvarig udspørgen.

Hver af den 21 medlemmer af retsudvalget - 11 republikaner og ti demokrater - har fem minutter til at stille spørgsmål.

Republikanerne, der foreløbig tror på Kavanaghs totale afvisning, har valgt at uddelegere deres spørgeret til en specielt indkaldt kvindelig anklager fra Arizona, Rachel Mitchell.

Det sker formentlig, fordi alle 11 republikanere er mænd - og flere af dem godt oppe i årene. Udvalgets formand Chuck Grassley, valgt i Iowa, er således 85 år, hvilket man kan høre på hans stemme.

Samme alder har det ledende demokratiske medlem af udvalget Dianne Feinstein, som har støttet Christine Blasey Ford i de sidste faser af sagen.

Efter at have udspurgt Christine Blasey Ford er det senere torsdag aften Brett Kavanaughs tur til at vidne.

Hele begivenheden er af CNN blevet kaldt ' en dag, der vil give genlyd i historien', og ventes at vare til sent dansk tid.

To andre kvinder anklager Kavanaugh for sexovergreb, mens deres advokater ikke har reageret på talrige henvendelser fra udvalget, sagde formanden Chuck Grassley ved mødets start.

486 kommentarer
Vis kommentarer