Kyniske Putin: Derfor forlader han Syrien nu

Vladimir Putin har sikret Ruslands interesserer i Syrien, og derfor forlader han landet nu, vurderer ekspert

Vladimir Putin er færdig i Syrien for nu (Foto: AP)
Vladimir Putin er færdig i Syrien for nu (Foto: AP)

Missionen er fuldført, og Rusland har opnået, hvad de skulle.

Det er ifølge militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby årsagen til, at Vladimir Putin trækker sig fra Syrien, og derfor kommer det heller ikke som den store overraskelse.

- Langt hen ad vejen har Putin manøvreret sig ind politisk. Han har gennemtrumfet, at Rusland skal sidde med ved bordet og have indflydelse, når tingene skal forhandles på plads i Syrien. Så Putin har sådan set fået det ud af sin militære intervention, som han skulle.

- Han har skudt sig til pladsen ved forhandlingsbordet, og de interesser han har i Syrien, er i bund og grund bevaret. Putin var jo bekymret for, at Assad ville vælte. Det er Han ikke længere, og så har han også fået en våbenhvile oveni, siger Johannes Riber Nordby til Ekstra Bladet.

Derudover peger militæranalytikeren på, at krigen i Syrien har været utrolig dyr for Syrien, og derfor er den russiske præsident interesseret i at få sat et punktum.

Artiklen fortsætter under videoen

Se video offentliggjort af Rusland, hvor russiske kampfly bomber Syrien tilbage i oktober. (Video: Ritzau)

 

(Foto: AP) Samfund - 14. mar. 2016 - kl. 18:43 Putin beordrer russiske styrker ud af Syrien

Tirsdag kunne Putin gennem sin pressetalsmand, Dmitrij Peskov, fortælle, at den syriske præsident Assad allerede er orienteret om beslutningen.

- Jeg betragter målene, som er blevet sat af forsvarsministeriet, som generelt opnåede. Derfor har jeg nu beordret starten på en tilbagetrækning af vores primære styrker fra Syrien med start fra i morgen, lyder det fra Putin i udtalelsen

Storpolitik trumfer kamp mod IS
Ruslands forklaring på, at de gik ind i Syrien var, at de ville bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat.

Det skete, kort efter et russisk passagerfly var blevet sprængt i luften af terrorister fra Islamisk Stat over Sinai-halvøen i Egypten, men ifølge Johannes Riber Nordby var der helt andre tanker med den russiske intervention.

Artiklen fortsætter under billedet

Vladimir Putin er færdig i Syrien for nu (Foto: AP)
Vladimir Putin er færdig i Syrien for nu (Foto: AP)
 

- Putin har en geostrategisk interesse i Syrien, blandt andet fordi han har en luftbase og en flådebase dernede. Derfor ønsker han at holde Assad ved magten, fordi det eneste sted i region, hvor Rusland har indflydelse, er gennem Syrien. Det er gammeldags stormagtstænkning. Amerikanerne gør det samme. De har bare indflydelse i mange andre lande som eksempelvis Saudi-Arabien, Kuwait og Bahrain.

Putin løfter pegefingeren over for Nordkorea. (Foto: AP) Samfund - 10. mar. 2016 - kl. 23:24 Putin har fået nok: Advarer Nordkorea

- Det her er geopolitik, og det handler om at bevare sin indflydelse. Hvis Assad blev skubbet af pinden i Syrien, så ville der sandsynligvis komme en regering, der ikke var så Rusland-venlig. Putin tog derned for at sørge for, at Assad ikke ville falde. Hvis der ikke skete noget dengang, så ville Assads styre falde fuldstændig sammen. Det taler vi ikke længere om, så Putin har sådan set reddet Assad, siger Johannes Riber Nordby.

Vesten klarer skærene
Selv om Rusland nu har trukket sig ud, så vurderer Johannes Riber Nordby, at det ikke nødvendigvis er definitivt.

- Syrien ligger jo stort set i den russiske baggård, så hvis verden igen ser helt skidt ud, som den gjorde i efteråret sidste år, så kan han jo bare tage af sted igen. Nu viser han noget god vilje, og han har fået amerikanernes lovning på, at han kommer til at spille en stor rolle.

- Hvad kommer det til at betyde for Vestens intervention i Syrien?

Se også: Putin: Våbenhvile er skridt mod mindre spildt blod

- Vi er sådan set enige med russerne om, at Islamisk Stat er noget, vi skal bekæmpe, så det kommer ikke til at betyde det store. Putin ved godt, at Vesten fortsætter med at bekæmpe IS, så det behøver han ikke selv at gøre.

- Alle er også stort set enige om en våbenhvile, men der er enkelte elementer, som man fortsat vil bekæmpe. Islamisk Stat og Nusra-fronten. Hvorfor skulle han bruge energi på det? Det klarer vesten ganske fint, siger Johannes Riber Nordby.

Russernes bomber i konflikten ændrede hurtigt magtbalancen i landet, hvor Assad ellers var under massivt pres. Russernes mange og voldsomme bombetogter har affødt kritik fra flere lande, blandt andet beskyldes Rusland for omfattende drab på civile.

Titusindvis af mennesker er drevet på flugt i den nordlige del af landet, hvor russiske kampfly og Assads regeringsfly har bombet massivt.

Se også: Obama og Putin aftaler Syrien-samarbejde over telefon

134 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere