Kys er farligere end rygning: Læge advarer mod denne kræfttype

En læge advarer mod tungekys, der har overgået rygning som fremkalder af en bestemt type kræft

En læge har fundet frem til, at kys er langt farligere end for eksempel cigaretter og alkohol, når det kommer til at udvikle kræft i hals og hoved. (Arkivfoto: Polfoto)
En læge har fundet frem til, at kys er langt farligere end for eksempel cigaretter og alkohol, når det kommer til at udvikle kræft i hals og hoved. (Arkivfoto: Polfoto)

Tungekys står øverst på listen, og har dermed trumfet både rygning og druk, som den største årsag til hals- og hovedkræft.

Ifølge Mahiban Thomas, som er læge på Hoved- og halskirurgisk afdeling på Royal Darwin Hospital, er det såkaldte franske kys skyld i hele 70 procent af alle tilfælde af kræfttypen Human Papillomavirus, bedre kendt som HPV. Det skriver Daily Mail.

Verden på vrangen Så sødt: Her kysser orangutang hendes gravide mave

Faktisk, hævder han, er risikoen for at blive smittet med den farlige virus direkte proportional med antallet af mennesker, du har kysset.

Mahiban Thomas forklarer, at hvis man er blevet smittet med virussen i oropharynx, som er den medicinske betegnelse for den bagerste del af munden, er risikoen for at udvikle kræft i hovedet eller halsen 250 gange højere end for folk, der ikke er smittet.

Libby og Aiden er uadskillelige og har fremtidsplaner om bryllup og tre børn. (Foto: SWNS) Samfund Niårig klipper sit hår for at donere det til syvårig kræftpatient

Der findes over 100 forskellige udgaver af HPV-virussen, hvoraf otte af dem kan resultere i kræft i oropharynx.

Ifølge Daily Mail nikker The Centers for Disease Control and Precention genkendende til, at Oral HPV kan overføres via oralsex eller kysseri med åben mund. Omkring 7 procent af verdens beflokning er smittet med HPV i munden, men kun én procent har den type, som findes i hoved- og halskræft.

Chen Dejuan sælger kram for at samle ind til sin lille datter, som er alvorligt syg af kræft. (Foto: Europics) Samfund Knus-elsker sin kræftsyge datter: Mor sælger kram for penge til operation

Mahiban Thomas fortæller også, at flere undersøgelser endda peger på, at HPV også kan overføres ved 'petting' – altså uden deciderede seksuelle interaktioner.

43 kommentarer
Vis kommentarer