Lad musikken spille, Clement

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

Nogle mener, at Clement Kjersgaard er offer for janteloven. At han er for begavet til lille Danmark. Foto: Joachim Adrian
Nogle mener, at Clement Kjersgaard er offer for janteloven. At han er for begavet til lille Danmark. Foto: Joachim Adrian
Følg Samfund

 

Jeg forestiller mig, at Clement Kjersgaard interviewer mig:

Clement: Er det politikerne, der skal bestemme, hvilke spørgsmål medierne skal stille? Ja eller nej?

Mig: Nej.

Clement: Er det en god idé, at Søren Pind boykotter mig? Ja eller nej?

Mig: Nej.

Clement: Er det fuldstændigt på sin plads, at jeg fastholder en politiker, der taler udenom, ved gentagne gange at bede ham svare på et helt konkret spørgsmål. Ja eller nej?

Mig: Ja. Men hvis jeg lige ...

Clement: Spørgsmålet var ja eller nej. Du sagde ja, og så er den ikke længere.

Ovenstående er ren fiktion, men pointen er virkelig nok: Clement skal i den grad blive ved med at gå kritisk til magthaverne. Søren Pind og co. skal tørre øjnene og stille op.

Men for dem, der magter en enkelt nuance i debatten, vil jeg slå et slag for begrebet nysgerrighed.

Efter at være blevet grillet af Clement for åben skærm efterlyste Uffe Elbæk på sin Facebook-væg 'oprigtig nysgerrighed' fra interviewerens side.

Lige præcis dér har han fat i noget, synes jeg.

I det pågældende interview virkede Clement Kjersgaard nemlig ikke specielt nysgerrig i forhold til sit offer. Han var insisterende, præcis som han skal være. Han lod ikke politikeren tale udenom, og det skal alle vi seere og vælgere være glade for.

Men interviewet manglede den musik, som bæres af, at intervieweren for alvor er nysgerrig, og derfor kom det aldrig helt op at svinge.

Clements kollega Martin Krasnik er lige så benhård i sin spørgeteknik, men han er god til undervejs at bevæge sig et stykke med offeret ind på en anden boldgade end præcis den, han selv har kridtet op. Vel at mærke uden at miste sit greb om interviewet.

I debatten oven på Clements clinch med Elbæk og siden justitsministerens boykot har det lydt, at det her er noget jantelovs-fis. Clement er for begavet til lille Danmark, lyder det, og derfor skal han kanøfles.

Det er da sikkert rigtigt, at både Clements og Krasniks åbenlyse intelligens samt deres manglende evne til at sætte deres lys under en skæppe pisser nogen af.

Men på bundlinjen handler det om håndværket.

Hvis Clement mister nysgerrigheden, får de, der ønsker at udstille ham som et overbegavet, selvoptaget barn, alt for let spil.

Det vil være synd for journalistikken.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind