Annonce:
Annonce:

Læge: Giver god mening at koble zikavirus til nervesygdom

Ifølge professor Lars Østergaard rammer begge lidelser nervesystemet, og derfor kan der måske være sammenhæng

Annonce:
Følg Samfund

Det giver god mening, hvis der er en årsagssammenhæng mellem zikavirus og nervesygdommen Guillain-Barré, der har kostet flere liv i Sydamerika, siger Lars Østergaard, professor på Aarhus Universitetshospital.

Fredag meldte Verdenssundhedsorganisationen, WHO, ud, at en årsagssammenhæng er meget sandsynlig. Og det kommer ikke bag på den danske professor, der er specialist i infektionssygdomme.

- Det er tidligere beskrevet, at der måske kan være en sammenhæng.

- Derudover er zika et virus, som går ind og angriber nerveceller og hjernen, og Guillain-Barré er jo netop en sygdom, der foregår i hjernen og i nervecellerne. Så det vil logisk set give god mening, siger Lars Østergaard til Ritzau.

WHO: Zika virus og nervesygdom hænger sammen

Annonce:

Han understreger, at det omvendt også kan være et rent tilfælde, at flere personer, der i Colombia er døde efter at have vist symptomer på Guillain-Barré, også er blevet testet positive for zikavirus.

- Guillain-Barré er noget, der kommer af mange forskellige ting.

- Og hvis man i løbet af meget kort tid ser flere millioner mennesker, der får en sygdom, så vil der også være nogle af dem, der tilfældigvis har Guillain-Barré af en anden årsag, siger han.

I øjeblikket anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide, der har planer om at rejse til Sydamerika, genovervejer, om det er nødvendigt at rejse.

Lars Østergaard mener, at der ikke er behov for at udvide anbefalingen til at omfatte andre danskere end gravide.

- Jeg mener bestemt ikke, at der på det foreliggende er nogen grund til at ændre den vejledning, som Sundhedsstyrelsen har udstedt.

Spørgsmål: Det har været fremme, at zikavirus kan overføres seksuelt. Skal vi være bekymrede for det?

Annonce:

- Nej. For det første kommer vi til at se utrolig få mennesker med zikavirus i Danmark, for man kan kun blive smittet, hvis man har været i de områder, hvor zikavirus er.

- Derudover tyder det meget på, at seksuelt overført smitte ikke er særligt betydende. Hvis det havde været tilfældet, havde virus aldrig spredt sig med den hast, som den har spredt sig.

- Det kræver enten, at der er en myg, der kan nå at flyve rundt og stikke en masse mennesker og på den måde bringe smitten videre, eller at det lige som for eksempel influenza smitter via luften, og det er ikke tilfældet.

- Noget, der smitter seksuelt, tager meget længere tid at udbrede sig. Det kan man for eksempel se på hiv, der har taget mange flere år, før den har spredt sig rundt i verden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: