Læge til danske turister: Ingen grund til bekymring

Thailand bekræfter seks nye tilfælde af den smitsomme virus, men der er ingen grund til bekymring, siger overlæge

I alt 25 personer er nu smittet med coronavirus i det populære ferieland Thailand.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det thailandske sundhedsministerium oplyser ifølge Reuters, at man har registreret seks nye tilfælde af smitte, og at der er tale om fire thailandske statsborgere og to kinesere.

De fire thailændere er et par, som netop har besøgt Japan, og to chauffører som har kørt med kinesiske turister.

Med de seks nye tilfælde er Thailand nu det land med næstflest smittede.

Langt størstedelen af smittede er dog fortsat i Kina, hvor 20.483 ud af i alt 20.677 bekræftede smittede personer befinder sig.

Kun to personer uden for Kina er hidtil bekræftet døde af virussen. Der er sket i alt 427 dødsfald.

Ingen grund til bekymring
Ifølge overlæge ved Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg er der dog ikke grund til bekymring, hvis man står over for en rejse til Thailand.

- Det man skal vide i forhold til coronavirus er, at den ikke smitter gennem luften. Det kræver, at man for eksempel står tæt nok på en person, som er smittet, til at blive ramt af hoste. Og det gælder ikke kun for coronavirus, men også for eksempel influenza, siger hun.

Hun understreger, at det vigtigste er en god håndhygiejne.

- Man skal ikke være bekymret, men det er en god anledning til at gøre opmærksom på, at når man rejser til fjerne destinationer, er der generelt anderledes infektioner i omløb og multiresistente bakterier, som vi ikke er vant til hjemmefra, så derfor er det altid en god idé at være lidt ekstra opmærksom, siger Bolette Søborg.

Udenrigsministeriet fraråder alle unødvendige rejser til Kina grundet coronavirus, men har ingen anmærkninger på deres rejsevejledning til Thailand.

Skal du rejse? Her er hvad du skal være opmærksom på

Hvor kan jeg rejse hen?
Udenrigsministeriet fraråder alle unødvendige rejser til Kina. Der er ellers ingen destinationer, som ministeriet anbefaler at undgå som følge af coronavirussen.

Hvornår skal man undersøges?
Hvis man oplever symptomer som hoste, åndenød og feber, og derudover enten har befundet sig i Hubei-provinsen i Kina eller har haft kontakt med en person, som kan være smittet af coronavirus, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man undersøges af en læge.

Hvad kan man gøre for at undgå smitte?
Vær opmærksom på Udenrigsministeriets rejsevejledning og lokale myndigheders opdateringer om situationen.

Herudover kan man gøre følgende:

  • Sikre en god håndhygiejne ved at vaske hænder med sæbe ofte og bruge håndsprit
  • Sørge for god fødevarehygiejne
  • Undgå kontakt med både levende og døde dyr på madmarkeder
  • Undgå tæt kontakt med personer, som virker syge (fx personer som hoster)
  • Undersøge forholdene i det lokale sundhedsvæsen
  • Sørge for at hjemrejse i tilfælde af sygdom er dækket af rejseforsikring

Hvad så når man kommer hjem?
Sygdom efter hjemrejse kan skyldes mange andre ting end coronavirus, og hvis ikke man har haft symptomer 14 dage efter hjemrejse, er det usandsynligt, at man er smittet.

Hvis man oplever symptomer som hoste, åndenød og feber inden for 14 dage, bør man blive hjemme og kontakte lægen telefonisk, så lægen kan tage forholdsregler i forhold til smittebeskyttelse, inden du tilses.

Kan man smittes på flyet?
Coronavirus er ikke luftbåren, men hvis myndighederne i det land, hvor flyet er landet, får oplysninger om, at en passager har været syg med coronavirus, vil de kontakte de passagerer, der kan have været udsat for smitte. Det vil normalt omfatte passagerer, som har siddet inden for to flysæder fra den pågældende i alle retninger.

Kilde: Sundhedsstyrelsen