Annonce:
Annonce:

Lægeformand foreslår: Sådan kan vi løse lægemanglen

770 læger uddannet i almen medicin arbejder ikke som praktiserende læger, men blandt andet på sygehuse

Annonce:
Følg Samfund

Der har i flere år været mangel på praktiserende læger særligt i landets yderområder.

Men hvis de læger, som er uddannet i almen medicin, og som arbejder andre steder end i praksissektoren, skiftede til at blive praktiserende læger, vil det løse lægemanglen i stort set alle regioner.

Det viser en ny opgørelse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO), skriver Avisen Danmark.

PLO's opgørelse viser, at 770 ud af i alt 4404 aktive læger uddannet i almen medicin ikke arbejder som praktiserende læger.

De fleste af dem arbejder som læger på offentlige sygehuse, hvor især de fælles akutmodtagelser gør brug af deres brede kompetencer.

Christian Freitag, formand for PLO, erkender, at det er urealistisk at tro, at alle 770 læger er parate til at skifte til praksissektoren.

Annonce:

- Men vi har et reelt problem lige nu og flere år ud i fremtiden, fordi det tager lang tid at uddanne en læge i almen medicin. Så kunne man lokke bare en tredjedel, ville vi have en løsningsmulighed, der kan virke med det samme, siger Christian Freitag til Avisen Danmark.

PLO-formanden opfordrer sygehusejerne, landets regioner, til fremover at overveje, om det er strengt nødvendigt at ansætte almen medicinere på sygehusene.

- Regionerne står i en dobbeltrolle, fordi de har ansvaret for både sygehus- og praksissektoren, og måske bør de overveje, om det virkelig er en almen mediciner, de har brug for næste gang, de ansætter en læge.

- For praksissektoren mangler dem, og vi kan ikke bruge en gynækolog eller en kirurg som alment praktiserende læge, siger Christian Freitag.

Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark og kommende formand for Danske Regioner, mener ikke, at en flytning af flere hundrede læger fra en sektor til en anden er vejen frem.

Annonce:

- For det første kan vi ikke bestemme, hvor folk skal arbejde, og for det andet er læger uddannet i almen medicin en eftertragtet gruppe på sygehusene på de fælles akutmodtagelser og andre medicinske afdelinger, siger hun til Avisen Danmark.

Stephanie Lose peger på, at der er behov for flere udvide bestanden af kommende praktiserende læger.

- Fokus skal være på at uddanne flere læger indenfor almen medicin, fordi vi i kommende år vil se et behov for vækst i antallet af praktiserende læger på grund af den demografiske udvikling med flere og flere ældre patienter, siger Stephanie Lose.

Ifølge PLO's egen prognose fra 2016 vil der i 2030 være behov for cirka 5000 praktiserende læger. I dag er der knap 3500.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: