Læger advarer om sjældent børnesyndrom: Kræver intensiv behandling

Læger i Storbritannien, Spanien og Italien advarer om en sjælden inflammatorisk tilstand hos børn, der muligvis kan relateres til covid-19

Flere børn skal have intensiv behandling, fordi de lider af et sjældent syndrom, advarer børnelæger i flere europæiske lande. Foto: Ritzau Scanpix
Flere børn skal have intensiv behandling, fordi de lider af et sjældent syndrom, advarer børnelæger i flere europæiske lande. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Samfund

I flere europæiske lande advarer læger nu om en sjælden inflammatorisk tilstand hos børn, der muligvis kan forbindes med covid-19.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Tidligere i denne uge har den britiske børnelægeforening Britain's Paediatric Intensive Care Society udstedt en advarsel til hele landet.

I advarslen lyder det, at der inden for de seneste tre uger er set en stigning i antallet af børn med en 'multi-systemisk inflammatorisk tilstand, der kræver intensiv behandling'.

De mest karakteristiske symptomer ved en inflammatorisk tilstand er rødme, hævelse, varme og smerte.

 

Skyldes muligvis coronavirus
Foreningen er bekymret for, at der enten er tale om et covid-19-relateret syndrom, der rammer børn, eller også er det en endnu uidentificeret sygdom, der bærer ansvaret.

- Vi ved allerede, at et lille antal af børn kan blive alvorligt syge af covid-19, men det her er meget sjældent, siger Russell Viner, der er præsident ved sundhedsorganisationen Royal College og Paediatrics and Child Health.

De registrerede tilfælde af børn viste også tegn på Kawasakis syndrom, der er en febersygdom hos børn. Den kan påvirke kranspulsårerne ved hjertet.

Kun nogle af børnene testede positiv for covid-19, så forskere er usikre på om disse sjældne symptomer er forårsaget af coronavirussen eller noget andet.

Sundhedsmyndighederne estimerer, at der har været 10-20 af disse tilfælde i England, og den britiske sundhedsstyrelse, NHS, siger, at de vil undersøge sagen med det samme.

Spanien og Italien advarer også
I Spanien har foreningen for børnelæger for nyligt udstedt en lignede advarsel til landets læger.

Her lød advarslen, at der inden for de seneste uger har været et antal af skolebørn, der led af 'usædvanlige mavesmerter og mave-tarm-sygdomme', der inden for få timer kan føre til chok, lavt blodtryk og hjerteproblemer.

- Det er en prioriteret af opdage disse symptomer og hurtigt få disse patienter på et hospital, lyder det fra foreningen.

I Italien har lægen Angelo Ravelli fra Galini Hospital sammen med et medlem fra den italienske børnelægeforening sendt en advarsel til 10.000 kolleger vedrørende lignende bekymringer.

Ravelli og hans medarbejdere har konstateret en usædvanlig stigning i antallet af patienter med Kawasakis syndrom. Flere af børnene var testet positiv med covid-19 eller havde været i kontakt med nogen, der var testet positiv.

WHO er opmærksomme
Lignende tilfælde er også registreret i både Frankrig og Belgien. Indtil videre er der endnu ikke noget bevis for, at det sjældne syndrom skyldes coronavirus.

Sundhedsorganisationen WHO siger, at de forsøger at samle information om ethvert nyt, coronavirus-relateret syndrom hos børn gennem deres netværk af læger, men de har endnu ikke modtaget nogen officielle tilbagemeldinger.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+