Annonce:
Annonce:

Læger frygter oversete lidelser ved direkte fysioterapi

Patienter risikerer forkert hjælp uden henvisning, advarer læger. Fysioterapeuter kalder frygten ubegrundet

Annonce:
Følg Samfund

Dansk Folkeparti vil gøre det muligt - med offentlig støtte - for borgere at blive behandlet hos en fysioterapeut uden først at skulle se en læge.

Idéen er god, mener lægerne selv. De er dog ikke udelt begejstrede.

For det er for stort et sats at ændre systemet i hele landet på én gang, og det bør afprøves i mindre omfang, lyder det fra formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Christian Freitag.

- I så stor skala mener vi faktisk, at det er at handle i blinde. For vi kender ikke konsekvenserne af at omlægge så stor en del af sundhedsvæsnet.

- I de tilfælde, hvor borgeren viser sig at have ret i, at denne skal behandles hos en fysioterapeut, er det selvfølgelig indlysende godt, siger han.

Kravet fra Dansk Folkeparti kommer forud for forhandlinger om regeringens sundhedsreform, som begynder i næste uge.

Annonce:

Partiet vil sende borgere direkte i fysioterapi med offentligt tilskud uden lægehenvisning for at aflaste de praktiserende læger, der er mangel på.

Men problemerne kan ifølge lægerne opstå, hvis en patient opsøger en fysioterapeut for at blive behandlet for en lidelse, som kræver lægehjælp.

- Borgeren er ikke selv læge. Derfor kan vi frygte, at nogle borgere ender hos en fysioterapeut, men egentlig burde have været forbi en læge, fordi de fejler noget helt andet, end det en fysioterapeut kan hjælpe med, siger Christian Freitag.

Han foreslår, at man i første omgang afprøver idéen fra Dansk Folkeparti i et mindre, geografisk område, for at se hvordan det fungerer i virkeligheden.

Den frygt er helt ubegrundet, mener Tina Lambrecht, der er formand i den faglige organisation Danske Fysioterapeuter.

Tværtimod er fysioterapeuter uddannet i også at opdage underliggende sygdomme og kende egne begrænsninger, hvor patienten i stedet bør se en læge.

Annonce:

- Jeg kender såmænd fysioterapeuter, som har opdaget mere alvorlige ting. Man er slet ikke i tvivl, når man står med noget alvorligt mellem hænderne, siger hun.

- Man skal tænke på, at hele det muskel-skeletale område er fysioterapeuternes speciale. Det er dem, der er eksperterne på det område.

- Patientsikkerheden vil være helt i top. Man vil ikke sætte noget på spil ved at gøre det, og patienterne vil få en nem og hurtig vej gennem systemet.

Ifølge Politiken - som har offentliggjort Dansk Folkepartis udspil - vedrører 24 procent af alle konsultationer hos de praktiserende læger ondt i lænden, slidgigt og ondt i nakken.

Det er ofte en fordel at bruge fysioterapi ved denne type lidelser.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: