Læger i Gaza: Mange er alvorligt såret

Svensk læge på hospital i Gaza opererede fra mandag morgen til tirsdag daggry. Sov, og opererede så igen.

Lægerne arbejder på højtryk for at hjælpe de mange sårede i Gazastriben, hvor det er sparsomt med ressourcer.

- En stor del af skaderne er invaliderende, siger læge Simon Östling fra den svenske by Östersund. Han arbejder for nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser.

Omkring 60 palæstinensere blev skudt og dræbt af israelske soldater mandag. Der er meldinger om, at antallet af sårede er på omkring 2700.

Den 43-årige Simon Östling, som er ortopæd, siger, at han på et hospital i den centrale del af Gazastriben opererede uafbrudt fra klokken otte mandag morgen til omkring 03.30 tirsdag morgen.

- Derefter sov jeg nogle få timer, inden jeg fortsatte med at operere hele tirsdagen, siger han.

Östling siger, at hospitalet har mellem 60 og 70 sengepladser, men at det mandag tog imod 400 skudsårede mennesker.

- De havde små indgangshuller og store udgangshuller. Der er overvejende tale om sår i den nedre del af kroppen. Det er alvorlige kvæstelser med komplicerede brud og med skeletdele og bløddele fra kroppen, der savnes. En stor del af skaderne er invaliderende, siger han.

Sidan 1. april har Læger uden Grænser taget imod over 800 patienter med skudsår. Ni ud af ti af patienterne har været såret i den nedre del af kroppen.

Marie-Elisabeth Ingres, som er øverste ansvarlige for Læger uden Grænser i Israel, siger, at organisationen frygter infektioner og amputationer hos de sårede. Der er mangel på medicin og hospitalsudstyr.

- I en situation som denne er hele sundhedssystemet i Gaza på randen af et sammenbrud, siger hun.

55 kommentarer
Vis kommentarer