Læger og sygeplejersker smittes på niveau med resten af danskerne

4,1 procent af personalet i Region Hovedstaden har været smittet med coronavirus. De smittes i samme omfang som resten af befolkningen, lyder vurderingen

Læger og andet sundhedspersonale er udsatte, når de har patientkontakt, som her, hvor lægen poder en patient iført værnemidler. Men en ny undersøgelse fra Region Hovedstaden viser, at de smittes på niveau med resten af befolkningen. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix
Læger og andet sundhedspersonale er udsatte, når de har patientkontakt, som her, hvor lægen poder en patient iført værnemidler. Men en ny undersøgelse fra Region Hovedstaden viser, at de smittes på niveau med resten af befolkningen. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Selvom de ansatte i det danske sundhedsvæsen kæmper i frontlinjen mod coronavirussen, er andelen af smittede her omtrent på niveau med resten af befolkningen.

Det viser de foreløbige resultater af en screening blandt 20.000 medarbejdere i Region Hovedstaden, hvor 4,1 procent af de ansatte er testet positive for covid-19-antistoffer, oplyser regionen i en pressemeddelelse.

Sammenlignet er andelen af bloddonerer, som har fået påvist antistoffer, 2,9 procent, og den minimale forskel glæder regionen.

Ifølge Svend Hartling, som er sundhedsfaglig koncerndirektør i Region Hovedstaden, viser det nemlig, at personalet er gode til at beskytte sig, selvom de har et udsat job.

- Det kan godt være, at de bliver udsat for meget smitte, men de er gode til at beskytte sig, og de er også gode til ikke at bringe det videre blandt patienterne, siger han til Ekstra Bladet.

Dansk overlæge: - Fandeme ubehageligt

Svært at spore smitte
Svend Hartling mener dog ikke, at man på baggrund af undersøgelsen kan konkludere, at der ikke er større risiko for smitte blandt ansatte i sundhedsvæsnet.

- Man kunne jo forestille sig, at vores personale generelt er gode til at tænke sig om - også i deres civile liv. Det ved vi ikke noget om. Der vil for eksempel også være situationer, hvor personalet har haft patienter, som ikke vidste, de havde covid-19, og dermed har man været udsat for større risiko, end man for eksempel er i Netto, siger Svend Hartling.

Det kan dog ligesom for alle andre være vanskeligt at kortlægge, hvordan de ansatte smittes.

- Vi ved, at noget af vores personale har været på vinterferie, at nogen har familiemedlemmer, som kan have været syge, eller at personalet kan have smittet hinanden på arbejdspladsen.

- Det, der gør os glade, er, at vi kan se, at de får ikke meget store smitteportioner hos syge patienter, og derfor skal personalet have stor ros. De er gode til at bruge værnemidler og sikre god hygiejne, siger Svend Hartling.

12 beboere på københavnsk plejecenter er døde efter smitte med coronavirus

FAKTA: Sådan bliver du testet for coronavirus

87.024 danskere er til og med fredag blevet testet for coronavirus.

Men der er kapacitet til at skrue højere op for test, lyder det fra Danske Regioner.

Her kan du læse mere om, hvornår du skal kontakte din læge, og hvordan du bliver testet.

Hvornår skal jeg ringe til lægen?

* Hvis du har moderate eller svære symptomer. Det kan være vejrtrækningsbesvær, høj feber, smerter, utilpashed, eller hvis symptomerne forværres hurtigt eller over flere dage. Det gælder også, hvis symptomerne varer ved over flere dage uden bedring.

* Hvis du har milde symptomer og tilhører en særlig risikogruppe. Det er blandt andet ældre over 65 år, personer med kroniske sygdomme eller nedsat immunforsvar og gravide.

* Hvis du har milde symptomer og samtidig har tæt kontakt med personer i særlige risikogrupper.

* Hvis du har milde symptomer og samtidig har problemer med at isolere dig selv. Eksempelvis hvis du er hjemløs, eller hvis dine boligforhold ikke tillader, at du isolerer dig fra dine familiemedlemmer.

* Hvis du har milde symptomer og har haft tæt kontakt med en person, der er testet positiv for coronavirus.

Hvad sker der så?

* Hvis lægen mistænker, at du har coronavirus, vil lægen vurdere, om du skal blive hjemme, eller om du skal henvises. Det kan være en henvisning direkte til en test eller til en sundhedsfaglig vurdering hos en af regionens vurderingsenheder.

* Hvis du har milde symptomer og kan henvises direkte til en test, er det din egen læge, som modtager svar på testen og står for behandlingen fremover.

* Hvis du bliver henvist til en sundhedsfaglig vurdering, vil en sundhedsperson hos regionens vurderingsenhed vurdere, om du skal testes og eventuelt indlægges.

* Du skal altid henvises til vurdering, hvis du har svære symptomer, tiltagende forværring eller tilhører en særlig risikogruppe.

Hvordan fungerer testen?

* For at teste for coronavirus bliver der taget en prøve af sekret fra de nedre luftveje eller fra svælget. Prøven tages med en særlig vatpind fra mundens slimhinde.

* Der kan gå op til 24 timer, fra prøven er taget, til svaret er klar. I nogle tilfælde kan der gå længere tid.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Politi.dk, Rigshospitalet, Region Sjælland.

Ikke uden tilfælde
På trods af den relativt lave andel smittede er man dog ikke fri for også i Region Hovedstaden at opleve personale, der bliver alvorligt syge med coronavirus.

Senest kom det i går, torsdag, frem, at en 36-årig mandlig sosu-assistent, som var ansat på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, var død efter at have været syg med coronavirus.

- Det er klart, at den meget triste nyhed om, at der er en medarbejder på Bispebjerg Hospital, der er død af covid-19, kan skabe bekymring blandt det personale, der arbejder i front og har den daglige kontakt med smittede patienter. Screeningen kan forhåbentlig bidrage til at berolige vores personale, og samtidig vil jeg gerne rose personalet, fordi de tydeligvis håndterer denne krise professionelt og overholder retningslinjerne for brug af værnemidler og håndhygiejne, siger Svend Hartling.

Det er meningen, at undersøgelsen skal foretages blandt yderligere 5000 ansatte, oplyser Region Hovedstaden i pressemeddelelsen.

Corona i tal: Så mange er ramt i Danmark

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+