Læger uden Grænser advarer: Fatal mangel på slangemodgift

I 2016 er der ikke mere modgift tilbage på lager, lyder advarslen

Der er snart ikke mere af modgiften Fav-Afrique, der hjælper mod bid fra afrikanske slanger. (Foto: AP)
Der er snart ikke mere af modgiften Fav-Afrique, der hjælper mod bid fra afrikanske slanger. (Foto: AP)

Der er desperat brug for nye lagre af modgiften Fav-Afrique.

Sådan lyder advarslen fra Læger uden Grænser, der råber vagt i gevær over, at man er ved at løbe tør for slange-modgiften.

Fav-Afrique er enormt vigtig for lægernes arbejde i Afrika, da den kan neutralisere giften fra ti forskellige slange, der lever i det store område syd for Sahara.

I juni 2016 anslås det, at der ikke vil være mere Fav-Afrique til rådighed, og i øjeblikket findes der ikke noget alternativ, der virker nær så godt, eller som er lige så sikkert.

- De fleste, der bliver bidt af en slange ved ikke rigtig, hvilken slags slange, der har bidt dem. Derfor er det meget vigtigt at have en modgift, der virker mod en række af forskellige arter.

- Vi er bekymrede for, at der uden nogen modgift til rådighed vil dø en masse mennesker unødvendigt, siger kommunikationschef Polly Markandya fra Læger uden Grænser ifølge BBC.

Produktion stoppet

Firmaet Sanofi Pasteur, der står bag produktionen af modgiften, stoppede sidste år med at producere Fav-Afrique, fordi det ikke længere kan betale sig.

Ifølge BBC er firmaet dog villig til at dele opskriften med andre firmaer, og lige nu skulle man være i forhandlinger.

Forhandlingerne forventes dog ikke færdige før i slutningen af 2016, og dermed forventes nye produkter ifølge Læger uden Grænser først at være tilgængelige om  to år.

Omkring 30.000 mennesker dør hvert år af slangebid i området syd for Sahara, mens 8.000 ender med livet i behold - dog med amputerede lemmer.

Dermed er frygten hos Læger uden Grænser, at utallige mennesker vil dø, hvis der ikke findes mere modgift.

Video: Cobra-slange slipper løs under fodring