Læk: Afrikas rigeste kvinde plyndrede sit hjemland for milliarder

Isabel dos Santos, der er datter af Angolas tidligere præsident, er hovedperson i en omfattende læk

Isabel dos Santos mistænkes for at have fået uretmæssige fordele i kraft af sin status som præsidentdatter i Angola. Foto: Toby Melville/Reuters/ Ritzau Scanpix
Isabel dos Santos mistænkes for at have fået uretmæssige fordele i kraft af sin status som præsidentdatter i Angola. Foto: Toby Melville/Reuters/ Ritzau Scanpix

Isabel dos Santos er blevet udråbt til at være Afrikas rigeste kvinde, der ifølge Forbes har en formue på intet mindre end 14,8 milliarder kroner.

Den 46-årige forretningskvinde er datter af Angolas tidligere præsident José Eduardo dos Santos, der trådte tilbage i 2017.

Men nu afslører et netværk af undersøgende journalister i en række artikler, hvordan formuen angiveligt er blevet opbygget gennem lyssky aftaler, hvor Isabel dos Santos har benyttet sin status som præsidentdatter til at sikre sig favorable aftaler hos flere statslige selskaber i Angola.

Det sker i en læk ved navn Luanda Leaks, der er blevet offentliggjort i store medier som britiske BBC og The Guardian, amerikanske The New York Times og tyske Süddeutsche Zeitung.

Hvad er Luanda Leaks?

Luanda Leaks er baseret på 715.000 mails, kontrakter, bankudskrifter m.v., der tilsammen tegner et billede af dos Santos' forretninger fra 1980 til 2018.

De mange filer blev i første omgang fremskaffet af en anti-korruptionsvelgørenhedsorganisationen PPLAAF, der har til formål at beskytte afrikanske whistlesblowers.

Organisationen delte dem herefter med Det internationale konsortium for undersøgende journalister (ICIJ), der tidligere har stået bag Panama Papers.

Flere end 120 journalister fra 37 medier herunder The Guardian og BBC har arbejdet på sagen.

Isabel dos Santos købte i 2006 en andel i det portugisiske olieselskab Galp. Hun købte andelen af Angolas statslige olieselskab, Sonangol.

Dos Santos fik lov til blot at betale 15 procent af prisen og låne resten af pengene af Sonangol til en lav rente. Det drejede sig om 63 millioner euro.

I dag er hendes andel i Galp mere end 750 millioner euro værd.

Dertil kommer, at dos Santos sikrede sig en favorabel aftale hos det statslige diamantselskab Sodiam, skriver BBC.

Hun skal blandt andet have gemt pengene i en lang række skuffeselskaber.

'En hær af vestlige finansselskaber, advokater, revisorer og regeringsansatte hjalp med at gemme midlerne fra skattemyndighederne', skriver ICIJ.

Isabel dos Santos mistænkes for at have fået uretmæssige fordel i kraft af sin status som præsidentdatter i Angola. Foto: Ritzau Scanpix
Isabel dos Santos mistænkes for at have fået uretmæssige fordel i kraft af sin status som præsidentdatter i Angola. Foto: Ritzau Scanpix
 

Isabel dos Santos blev i 2016 udnævnt som chef for Sonangol, efter at præsidenten, dos Santos' far, havde fyret hele bestyrelsen.

Hun mistede stillingen, da faren forlod præsidentposten i 2017.

Angolas myndigheder har tidligere anklaget Isabel dos Santos for at have styret betalinger til en værdi på op mod en milliard dollars - over 6,7 milliarder kroner - fra Sonangol og Sodiam til hende selv og hendes mand, Sindika Dokolo.

I slutningen af december blev Isabel dos Santos' midler indefrosset i Angola.

Offer for heksejagt
Isabel dos Santos afviser via sine advokater alle beskyldninger og hævder, at hun er offer for en 'heksejagt'.

'Det er åbenlyst, at vores klient er blevet genstand for et velkoordineret angreb på både hendes ry og forretning, et angreb, der stammer fra de angolanske myndigheder', lyder det ifølge The Guardian til BBC.

På sin Twitter-profil skriver hun følgende:

'Min formue er bygget på min karakter, min intelligens, min uddannelse, min arbejdsindsats og min vedholdenhed.'

1 af 2 Isabel dos Santos mistænkes for at have fået uretmæssige fordele i kraft af sin status som præsidentdatter i Angola. Foto: Ritzau Scanpix
2 af 2 Isabel dos Santos mistænkes for at have fået uretmæssige fordele i kraft af sin status som præsidentdatter i Angola. Foto: Toby Melville/Reuters/ Ritzau Scanpix
184 kommentarer
Vis kommentarer