Læk fra jobcentre: Socialrådgivere sladrer anonymt

Socialrådgivere har fået ny mulighed for at komme ud med deres oplevelser fra jobcentrene

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Følg Samfund

Kontanthjælpsloftet kommer dag for dag kommer tættere. Og nu har socialrådgivere fået ny kanal, hvor de kan komme ud med oplevelser fra jobcentrene.

Initiativet er udformet af Kontanthjælpsalliancen og hedder Socialeaks under sloganet "Vidnesbyrd fra det Danmark, du ikke kender".  Her kan socialrådgivere komme med beretninger anonymt. Lækkene varierer fra frustration over lovgivning til beskrivelser af lovbrud.

Læs også: Line på kontanthjælp må sælge ud: "Det er lidt en form for brandslukning"

Ifølge Cecilie Riis Gadegaard fra Kontanthjælpsalliancen, er det derfor nødvendigt, at kritikken er anonym.

- Vi ved fra folk, som vi har været i kontakt med, at socialrådgivere er rigtig bange for at udtale sig offentligt om deres arbejde og om sager. Tidligere har man oplevet, at socialrådgivere får de en rigtig hård medfart i pressen, når de udtaler sig, siger Cecilie Riis Gadegaard til Avisen.dk.

Læs også: Danskere: Pisk til folk på kontanthjælp virker ikke

På Socialeaks kan man blandt andet læse om en kvinde, som rammes af loftet for kontanthjælp. Hun er så gigtplaget, at hun ikke engang kan holde på en gaffel. Man kan også læse om, hvordan hjemløse ulovligt udskrives til at bo på gaden efter endt hospitalsindlæggelse.

- Vi er ikke ude efter ledelsen på jobcentre. Socialeaks repræsenterer i højere grad en kritik af den politiske prioritering, hvor der både mangler en tillid til borgernes oprigtighed og socialrådgivernes faglighed, siger Cecilie Riis Gadegaard.

Læs også: Henrik Day: Man skal arbejde for sin kontanthjælp

Dansk Socialrådgiverforening: Ikke den rette fremgangsmetode

Selv om anonyme beretninger kan skabe debat, har Dansk Socialrådgiverforening dog svært ved at støtte op om Socialeaks. I stedet bør man gå til sin tillidsmanden og komme med kritik igennem officielle interne kanaler, siger formand Majbrit Berlau.

- Hvis ledelsen ikke får kendskab til kritisable forhold via nogle interne procedurer, så kan der ikke ske nogen forandring. Det er derfor, man skal gå til sin tillidsrepræsentant. Det offentlige bygger på nogle demokratiske principper. Vi kan ikke alle sammen gå rundt og lave sådan nogle læk, for så smuldrer det tillidsbaserede system, siger Majbrit Berlau.

Læs også: Leif på kontanthjælp har fået job: Blev motiveret af nye regler

På Christiansborg er der heller ikke opbakning til Socialeaks. Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) mener især, at det anonyme aspekt er problematisk.

- Som udgangspunkt bryder jeg mig ikke om anonyme udmeldinger, for det bliver hurtigt påstand mod påstand, når der ikke er nogen, som vil stå frem med kritikken. Hvis de bare skriver det på et socialt medie, så er der jo ingen garanti for, at det når frem til os politikere. Jeg læser aldrig sådan nogle sider, siger Bent Bøgsted

Han peger desuden på, at utilfredse socialrådgivere med viden om ulovligheder altid er velkommen til en kop kaffe. Men sagen er en anden, hvis socialrådgiverne klager over reglerne.

- Så er det en klage over lovgivningen, og det, synes jeg ikke, hører nogen steder hjemme. Det er noget andet, hvis man skriver om, at klienter bliver behandlet forkert i forhold til gældende lovgivning, siger Bent Bøgsted.

Socialeaks kan være sidste udvej

Selvom Majbrit Berlau opfordrer alle socialrådgivere til at gå ad fagforeningens vej med klager, så åbner hun også for, at hvis der ikke er nogen, som lytter, kan det blive sidste udvej anonymt at lække oplysninger.

- Kan det være, at vi vælger i anonymiseret form at offentliggøre noget eller opfordre nogen til at gå ud via andre kanaler, hvis vi ikke kommer nogle vegne selv? Bestemt. Vil det kunne være Socialeaks? Det kunne man sagtens forestille sig. Men man skal forsøge de interne kanaler først. Det er den rette måde at gøre det på, siger Majbrit Berlau.

Avisen.dk har talt med en af Socialeaks whistleblowers, og hun så netop ingen anden udvej, da hun også frygtede for sit job, hvis hendes mening blev offentligt kendt.

Fuldt ud lovligt

Det kan dog hurtigt blive problematisk at lække episoder fra arbejdspladsen, idet Socialrådgivere har tavshedspligt.

Men ifølge ekspert i forvaltningsret Sten Bønsing, er det ikke at være et problem, så længe borgerens oplysninger også anonymiseres og ikke udleveres til Kontanthjælpsalliancen.

- Umiddelbart ser jeg kun det problem, at de enkelte socialrådgivere ikke må udlevere fortrolige oplysninger om enkeltpersoner. Heller ikke til den pågældende hjemmeside. Dette gælder også selv om hjemmesiden anonymiserer borgerne efterfølgende. Oplysningerne skal være så anonymiserede, at end ikke borgeren bag oplysningerne må kunne genkende sig selv, skriver Sten Bønsing.

Kontanthjælpsalliancen oplyser til Avisen.dk, at der stadig er et sted mellem 10-15 læk, som vil blive afsløret på Socialeaks.

Læs også: Pernille Skipper tæt på gråd: Kontanthjælpsmodtagere er desperate

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale