Lækkede Panama-papirer: Derfor gjorde jeg det

Whistleblower bag Panama-lækagen forklarer nu, hvorfor vedkommende lækkede de omkring 11,5 mio. dokumenter

Forstå sagen kort: Historien om de lækkede Panama Papers og en forklaring af selskaber i skattely

- For god ordens skyld: Jeg arbejder ikke for nogen regering eller efterretningstjeneste, direkte eller indirekte, og det har jeg aldrig gjort. Mit synspunkt er helt mit eget.

Sådan skriver whistlebloweren bag lækket af de 11,5 mio. Panama-papirer til avisen The Guardian.

I interviewet bryder whistlebloweren, hvis identitet og køn ikke fremgår, tavsheden og fortæller, hvorfor vedkommende valgte at lække dokumenterne fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Firmaet har hjulpet virksomheder og velhavende personer med at oprette offshore-selskaber. Det er der som udgangspunkt ikke noget ulovligt i, men en del dokumenter peger i retning af, selskaber har benyttet sig af metoden til at undgå at betale skat.

Se også: USA sætter prop i omstridt Panama-skattehul

Ifølge whistlebloweren har lækket udløst en 'ny og opmuntrende global debat'.

- Skuffevirksomheder bliver ofte forbundet med skatteunddragelse. Men Panama-papirerne viser uden tvivl, at selvom skuffeselskaber ikke per definition er ulovlige, så bliver de brugt til at udføre en bred vifte af alvorlige forbrydelser, skriver whistlebloweren til The Guardian.

Whistleblower: Det er skandaløst
Den anonyme kilde fortæller samtidig, at 'økonomisk ulighed er et af de afgørende spørgsmål i vores tid'.

- De fremherskende mediers fortælling har indtil videre fokuseret på skandalen, og hvad der er tilladt og lovligt i vores system. Det, der er tilladt, er skandaløst og bør laves om, skriver kilden til avisen.

Se også: Spansk minister går efter Panama-skandale

Den hemmelige kilde gav dokumenterne til den tyske avis Süddeutsche Zeitung sidste år, og i samarbejde med 400 journalister fra 109 medier i resten af verden har avisen afsløret, hvordan milliarder af dollars i skattely kan sættes i forbindelse med blandt andre russiske Vladimir Putin, Storbritanniens David Cameron, Nordea og den islandske statsminister.

Samfund Skat om 37.000 nye Panama-navne: Tak for det

52 kommentarer
Vis kommentarer