En lækket tilsynsrapport fremlægger stor kritik af Naturstyrelsen Kronjylland og deres arealer, der ligger i Nationalpark Mols Bjerge i Rønde i Østjylland.
Flere dyr i kvægbestanden er døde af sult, fordi de ikke er blevet fodret. Dyrene har været så sultne, at de har forsøgt at spise giftige planter og bark fra træer.
Området er ejet af Naturstyrelsen, som er en styrelse ejet af Miljøministeriet.
'Der var tydelige tandmærker i barken, hvor kvæget har forsøgt at æde. Visse træer havde fået afgnavet barken op i to meters højde,' lyder det således fra dyrlægen i rapporten.
'Ved yderligere inspektion af arealerne fandtes afgnavede planter af arten gyvel. Det er ekstremt alarmerende. Det er første gang, jeg har set kvæg spise gyvel, da de har en naturlig negativ reaktion mod giften i planten.'
Ekstra Bladet har været i kontakt med det dyrlægehus, der har udformet rapporten. De har ikke ønsket at udtale sig yderligere.
Artiklen fortsætter efter billedet ...
- Det er noget forbandet svineri
Dyrlæge hos Djurslands Hestepraksis Jens Kristoffersen kalder episoden for fuldstændig uforsvarlig, da Ekstra Bladet taler med ham.
- Som dyrlæge bliver jeg bare nødt til at sige, at det her er noget forbandet svineri. Der er ingen tvivl om, at de her dyr er blevet udsultet med vilje. Og det har været gennem lang tid, siger han.
Ekstra Bladet har fremlagt kritikken for Jørgen Blach, der er formand for Nationalpark Mols Bjerge. Han henviser til Naturstyrelsen, da det er styrelsen, der har stået for driften i det område, hvor dyrene har gået.
Alligevel siger han:
- Jeg synes bestemt ikke om det, der er sket. Det må simpelthen ikke ske. Og jeg ved desværre ikke, hvad der er gået galt.
- Men du er jo formand for stedet, så har du ikke noget ansvar i sådan en sag?
- Nej. Vi har ikke ansvaret for det, der er sket, siger Jørgen Blach fra Nationalpark Mols Bjerge.
- Dyrevelfærden har været i orden
Selvom rapporten har fundet dyrenes tilstand stærkt kritisabel, mener Peter Brostrøm, der er skovrider fra Naturstyrelsen Kronjylland, ikke, at der er et problem.
- I skriver på jeres hjemmeside, at I prøver at ramme en balance mellem at fodre så lidt som muligt, men samtidig tænker på dyrevelfærd. Har I ramt den balance?
- Jeg henviser til det, vi har skrevet på hjemmesiden. Vi er enormt opmærksomme på balancen mellem hensynet til naturen og til dyrevelfærden. Og det er i orden, at dyr spiser andet end græs. Eksempelvis gyvel, brombær og andet.
- Jeg har lige talt med en dyrlæge, der siger, at hverken bark eller gyvel er sundt for dyrene at spise ...
- Jeg vil ikke kommentere på, hvad en dyrlæge har fortalt dig. Og jeg henfører igen til det, vi har skrevet på vores hjemmeside.
- Men du mener, at dyrevelfærden har været i orden i det her eksempel?
- Jeg mener, vi har reageret på dyrenes tilstand.
- Så dyrevelfærden har været i orden?
- Ja, det mener jeg, den har.
Naturstyrelsen har efterfølgende over for Ekstra Bladet fortalt, at det ikke er Naturstyrelsens holdning, at dyrevelfærden har været i orden.
'Der burde være handlet tidligere. Det kan der ikke være to meninger om. Det har ikke været i orden, og der vil blive fulgt op på den konkrete sag, så vi sikrer, at vi lærer af det for fremtiden. Sunde og raske dyr skal gå hånd i hånd med naturpleje,' skriver direktør hos Naturstyrelsen, Peter Ilsøe.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Ekstra Bladet har talt med Østjyllands Politi, der bekræfter, at de undersøger sagen.