Lærere slår alarm efter skolevold

Dødstrusler, vold og mobning er virkeligheden på en lang række skoler landet over, kan Ekstra Bladet nu afsløre

Thomas Andreasen, formand for arbejdsmiljøudvalget i Danmarks Lærerforening. Foto: PR/Danmarks Lærerforening
Thomas Andreasen, formand for arbejdsmiljøudvalget i Danmarks Lærerforening. Foto: PR/Danmarks Lærerforening
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Vold, dødstrusler eller mobning.

På en lang række skoler er vold og verbale overfald en del af dagligdagen for såvel elever som ansatte.

Det kan Ekstra Bladet i dag afsløre på baggrund af en omfattende aktindsigt i arbejdsforholdene på skoler landet over.

Velkommen til Ekstra Bladet Special

Ekstra Bladet Special er et kvalitetsstempel. Det er et nyt varemærke for vores allerbedste og mest grundige journalistik. Jeg synes, du skal læse med.

I denne Special-serie sætter vi fokus på vold på danske skoler. Det er et kæmpe problem.

Poul Madsen, ansvarshavende chefredaktør

Konkret har der alene det seneste år været så voldsomme episoder, at Arbejdstilsynet har været kaldt ud til 31 skoler fordelt over hele landet. I flere tilfælde kritiseres ledelsen for ikke at have haft procedure for at håndtere fysisk og psykisk vold.

Tjek listen: Går dine børn på en voldelig skole?

Stigende problem
I de mange tilsynsrapporter kan man se, hvordan lærerne skal leve med alt fra deciderede dødstrusler til at blive slået i hovedet med en skammel eller få taget kvælertag, når de forsøger at passe deres arbejde.

Blandt eksemplerne er: 'jeg nakker dig' og 'jeg brænder dit fucking hus ned.' Ligesom en lærer er blevet truet med at få klippet fingrene af med en saks.

De uhyggelige eksempler er ifølge Danmarks Lærerforening et billede på en kedelig tendens, hvor vold og trusler mod de danske folkeskolelærere har været stødt stigende gennem de seneste år.

– Vi har mange henvendelser omkring vold og trusler bredt set i hele folkeskolen, siger Thomas Andreasen, formand for arbejdsmiljøudvalget i Danmarks Lærerforening til  Ekstra Bladet.

Seneste tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er fra 2018, og de viser, at 21 procent af lærerne har oplevet trusler, mens 20 procent har oplevet decideret vold inden for de seneste 12 måneder.

Det er stigning på henholdsvis seks og 12 procentpoint siden 2012.

Inklusion
Thomas Andreasen peger på, at det er et område, som man kigger med bekymring på. Konkret lyder det, at problemerne er steget, efter man i stigende grad har inkluderet elever med problemer i de almindelige skoler:

– Mange af de elever, som man tidligere havde særlige tilbud til, er i dag en del af almindelig folkeskoleklasse, uden den støtte og hjælp, det kræver. Eksempelvis havde man tidligere to lærere koblet på en klasse med børn, der har særlig brug for hjælp. I dag er der typisk kun én, siger han.

Samtidig er der ifølge fagforeningen sket et fald i lærerstaben de seneste ti år, hvor der er kommet 9000 færre folkeskolelærere.

Thomas Andreasen peger på to områder, der skal forbedres, hvis udviklingen skal vendes. For det første handler det om, at de elever, som har vanskeligheder, skal have det rigtige tilbud.

– Og så handler det om, at der mangler lærere i de klasser, der har det særligt svært. Det er et kæmpe problem, siger han.

Lærere risikerer vold: Jeg føler ikke, at vi har så massivt et problem

Kvælertag mod lærer: Nu reagerer skole

Lærere risikerer vold: Jeg føler ikke, at vi har så massivt et problem

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+