Lærere slår alarm: Frygter kaos efter ferien

Når efterårsferien er slut, rulles afløseren for det forhadte og omdiskuterede Forældreintra ud i størstedelen af landets skoler. Lærere frygter kaos

AULA implementeres på størstedelen af landets skoler efter efterårsferien. Foto: Finn Frandsen
AULA implementeres på størstedelen af landets skoler efter efterårsferien. Foto: Finn Frandsen

Århus lærerforening frygter, at der vil opstå kaos, når AULA, afløseren for Forældreintra, rulles ud i størstedelen af landets kommuner efter efterårsferien.

Under overskriften 'Klar til kaos i aulaen.' har lærerforeningen beskrevet deres bekymringer i et åbent brev på deres hjemmeside.

De kalder blandt andet systemet for et 'ikke-færdigudviklet produkt.

Bekymring efter pilottest
Overfor Ekstra Bladet forklarer formand for Århus Lærerforening, Jesper Skorstensgaard, at kritikken kommer på baggrund af tilbagemeldinger fra de skoler i Århus, der har fået lov at teste det nye system.

De har overordnet set tre kritikpunkter i forbindelse med implementeringen af AULA.

For det første er den tid, som lærerne får til at sætte sig ind i systemet ikke tilstrækkelig, idet de først får mulighed for at stifte bekendtskab med systemet i dets nuværende form efter efterårsferien, når eleverne kommer tilbage til skolerne.

Projektet skulle egentlig havde været søsat i forbindelse med skolestarten i august måned, så lærerne havde haft tid til at lære systemet at kende, inden eleverne kom i skole.

Se også: Fik du også beskeden? Historisk stort it-projekt forsinket

For det andet fortæller Jesper Skorstensgaard, at både tillidsrepræsentanter og medlemmer, som han har talt med, har udtrykt bekymring vedrørende data-sikkerheden i det nye system.

- En række lærere har oplevet, i forbindelse med pilot-testen, at der ikke helt er styr på sikkerheden. Sikkerhed omkring data vedrørende både lærere og elever, siger han.

Usikkerhed om indhold
Det sidste kritikpunkt går på, at det endnu ikke ligger fast, om en række centrale funktioner, som i dag findes på Forældreintra, overhovedet bliver en del af det nye system.

- Det er et spørgsmål om, hvordan skolen styres internt i daglidagen. Det er for eksempel vikarplaner, skemabøger, den elektroniske kontaktbog og så videre. Det er endnu ikke en del af AULA, og vi ved på nuværende tidspunkt ikke, om de kommer til at være det.

- Der er nogle ret essentielle funktioner, som man har brug for, for at kunne drive en skole. Vi kan godt være bekymrede for, at man i tilstrækkeligt grad har taget højde for de funktioner, når det bliver mandag i uge 43, og systemet tages i brug, siger Jesper Skorstensgaard.

Fakta om Skoleintras erstatning, Aula

Aula koster op mod 400 millioner kroner og er udviklet af Netcompany, der også står for driften via underleverandøren Amazon Web Services.

Mere end to millioner danskere kommer til at være brugere af platformen, og Kombit har estimeret, at der skal være plads til over 20 petabyte data i Aula.

At drifte Aula-systemet, der bliver det største kommunale it-projekt nogensinde målt på antallet af daglige brugere, bliver derfor en kritisk opgave, herunder at sikre, at følsomme data håndteres korrekt. 

Aula udvikles desuden i tæt samarbejde med en styregruppe, som består af repræsentanter fra otte kommuner: Næstved, Billund, Høje Taastrup, Svendborg, København, Kalundborg, Aalborg og Aarhus.

Alle folkeskoler tager Aula i brug i 2019 og de fleste dagtilbud i 2020.

Hvis en privatskole ønsker at gøre brug af Aula, skal de købe løsningen af Netcompany på vilkår, der tilsvarer folkeskolernes.

Kilde: aulainfo.dk og computerworld.dk

Kommunen ikke bekymret
På rådhuset i lærerforeningens kommune deler rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), dog ikke lærernes bekymringer.

Han medgiver overfor TV2 Østjylland, at der kan være startproblemer for et system som AULA, men kalder samtidig sikkerheden i det nye system for for bedre end forgængerens.

- Platformen er mere sikker. Den passer bedre på vores børns oplysninger. Der er meget støj og unødvendig information i Forældreintra, og den del bliver bedre i Aula. Jeg er overbevist om, at det er en bedre platform til at kommunikere mellem skole og hjem.

- Det nye system vil helt sikkert have nogle børnesygdomme. Vi skal forvente, at der er nogle bump i starten. Men Kombit, der har udviklet systemet, siger, det er klart, og at vi skal tage det i brug nu. Det er for tidligt at sige, om der er noget, der kan være bedre, siger Thomas Medom.

Se også: Kommuner lover mere overskuelig afløser for Forældreintra

Se også: Får to millioner brugere: Forældreintras afløser er på vej

58 kommentarer
Vis kommentarer