Lærerforening opfordrer regeringen til at droppe eksamen i år

Aflys eksaminer for 9. og 10. klasser og brug årskarakter i stedet for, lyder anbefaling fra lærerforening

Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen anbefaler regeringen at droppe årets afgangseksaminer for folkeskolens ældste elever. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen anbefaler regeringen at droppe årets afgangseksaminer for folkeskolens ældste elever. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Aflys afgangseksaminerne for eleverne i 9. og 10. klasse og brug årskarakteren i stedet for.

Sådan lyder opfordringen fra Danmarks Lærerforening til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Det gør vi, fordi vi i løbet af de sidste uger i stigende omfang har fået tilbagemeldinger fra lærere, der synes, det bliver vanskeligere og vanskeligere.

- Vi har også hørt fra elever, at der er stor usikkerhed og uro. Derfor tror vi, at det er hensigtsmæssigt med en melding, så der bliver noget tryghed blandt elever og forældre, siger lærernes formand, Anders Bondo Christensen.

Skolerne har været lukket siden 16. marts på grund af bekæmpelse af coronavirus.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har bebudet, at landet gradvist kan åbnes efter påske, hvis danskerne følger myndighedernes anvisninger, og smittetallene ikke stiger voldsomt.

Flere medier erfarer, at statsministeren mandag vil fremlægge en plan for, hvordan det kan ske.

Men uanset at skolerne kan blive omfattet af en gradvis åbning, vil den rigtige løsning ifølge Anders Bondo være at aflyse afgangsprøverne.

Intet tyder ifølge lærerformanden på, at der vil være normale tilstande på skolerne efter påske, heller ikke for afgangsklasserne.

- Hvis vi var fuldt funktionsdygtig tirsdag efter påske, og alle elever i 9. og 10. klasse kunne få undervisning, så skulle det såmænd nok gå. Men det er der intet, der tyder på.

- Vi åbner jo ikke bare hele skolen. Kommunernes Landsforening har meldt ud, at der vil gå flere dage, før de rent logistisk er parate til at åbne skolerne. Så bliver det jo nogle få elever.

- Der vil også være nogle lærere, der ikke må møde, fordi de er i risikogruppen.

- Alle de usikkerhedsmomenter gør, at vi synes, det er det rigtige at droppe afgangsprøverne, siger Anders Bondo Christensen.

Han mener, at tiden, hvor prøverne skulle have været afviklet, i stedet kan bruges på at indhente noget af det forsømte.

- Der er leveret meget god undervisning, mens eleverne har været hjemme. Men det er nødundervisning og ikke på niveau med det, de plejer, siger Anders Bondo Christensen.

Selv om anbefalingen er at aflyse prøverne, skal det ifølge lærerne være muligt at tage eksamen for de elever, hvor årskarakteren ikke rækker til at komme ind på ungdomsuddannelsen.

Folketinget har tidligere vedtaget en særlov, der netop gør det muligt for undervisningsministeren at aflyse afgangseksaminerne.

Pernille Rosenkrantz-Theil har ingen kommentarer, oplyser ministeriet.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU