Annonce:
Annonce:

Lærers uvidenhed om erhvervsskoler smitter eleverne

Undervisningen i folkeskolens ældste klasser forbereder ikke eleverne på at vælge erhvervsskolerne

Annonce:
Følg Samfund

Kun omkring hver femte elev i folkeskolen vælger en erhvervsuddannelse, og det er langt fra nok, mener politikere og erhvervsliv.

Men ude på skolerne er det særligt muligheden for at komme på gymnasiet, som bliver omtalt af lærerne, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

I undersøgelsen vurderer 60 procent af lærerne, at deres undervisning i høj grad forbereder eleverne til en gymnasial uddannelse, mens kun 14 procent vurderer, at undervisningen forbereder eleverne til de erhvervsrettede ungdomsuddannelser.

Det manglende fokus på erhvervsskolerne skyldes ofte, at lærerne simpelthen ikke ved, hvad man laver på erhvervsuddannelse, og det er et problem, fordi eleverne lægger meget i lærernes anbefalinger.

- Lærerne synes, det er svært at forberede til en ungdomsuddannelse, de ikke kender. Kun 12 procent af lærerne vurderer, de har et stort kendskab til erhvervsuddannelser, siger Kristine Zacho Pedersen, specialkonsulent hos EVA og projektleder på undersøgelsen.

Eksempelvis omtaler lærerne optagelseskravene for at komme på gymnasiet, men glemmer at tale om, at der også er krav til en erhvervsuddannelse.

- Når læreren præger eleverne i retning af en gymnasial uddannelse, er det med til at gøre erhvervsuddannelser til det 'ærgerlige andet valg', siger Kristine Zacho Pedersen.

Undersøgelsen påpeger også, at lærerne ikke mener, at det giver mening af forberede eleverne på erhvervsuddannelserne i udpræget grad, med de strukturer som folkeskolen har i dag, hvor der lægges stor vægt på teori og test.

Et eksempel er folkeskolens afgangsprøve, som landets 9. klasser netop er ved at færdiggøre, der kun lille omfang samtænker teori og praktisk kunnen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Varmechecken går til narko - hvordan synes I selv det går?
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: