Lam og forladt af konen: Jeg har et dejligt liv

Bo Søsted lider af nervesygdommen ALS. Han fik kræft, mistede sit arbejde og sin kone, men alligevel er det lykkedes ham at få livsglæden tilbage. Se mere i indslaget her

I klippet kan du møde Bo Søsted og se, hvordan han styrer skrive-tavlen med øjnene (Video/redigering: Julie Nolsöe)

Salgsdirektør med bolig i England, en fed bil, en dejlig kone og sommerhus ved vandet. 51-årige Bo Søsted havde det hele.

- Min hustru og jeg var begge lykkelige, fortæller han til Ekstra Bladet.

På en jagttur i de norske fjelde forandres Bo Søsteds liv for altid. Jagten foregår på ski i minus 15 grader. Pludselig føles Bo Søsteds ben som støbt i cement, og han kan ikke bevæge sig de næste 20 minutter.

Da han endelig kan rejse sig igen, frygter han det værste.

Samfund Kroniske sygdomme klumper sig sammen

Da han mere end et år senere får stillet diagnosen ALS, forsøger han først at skjule det. Men en dag falder han til et kundebesøg og flækker øjenbrynet, og som resultat mister han sit arbejde.

Heldigvis er hans kone til stor hjælp, og sammen rejser de verden rundt, både på ferie og i jagten efter alternative behandlingsmetoder.

Da Bo Søsteds lidelse bliver værre, får han behov for hjælp i alle døgnets timer. Han og konen beslutter, at hun også her skal være hans støtte, så hun træder til som personlig hjælper.

Det skulle Bo Søsted senere komme til at fortryde.

Den tidligere 'Sengekant'-skuespillerinde Birthe Tove har mistet livet efter en længere kamp mod sklerose. (Foto: Linda Johansen) Samfund Overlæge: Sjældent man dør af sklerose

Sygdom i ægteskabet

Bo Søsted husker, hvordan både socialrådgiveren, psykologen og sygeplejersken anbefalede, at kommunen stillede personlige hjælpere til rådighed. Men både Bo Søsted og hans hustru ønskede at have så få fremmede som muligt i hjemmet.

- Men det er ikke let at være romantisk efter at være blevet hjulpet på toilettet af sin hustru, fortæller Bo Søsted.

Da de to havde været gift i fem år, hvoraf samtlige år var præget af sygdom, bliver han forladt af konen.

Pludselig er han helt alene, selvom han naturligvis er omgivet af hjælpere hvert eneste sekund. De hjælper ham med alt fra personlig pleje til transport og mad.

- Det er to vidt forskellige verdener, siger Bo Søsted til spørgsmålet omkring, hvordan hans liv har forandret sig efter han blev syg.

Èn af tingene i den nye verden er skrivetavlen, som hjælper ham med at kommunikere med omverdenen.

- Den er helt genial og jeg kan bruge den til mange forskellige ting, siger Bo Søsted, som dog også synes, at det er helt forfærdeligt ikke at kunne tale, mens man tænker. Det tager ham nemlig flere minutter at skrive bare en enkelt sætning.

Men på trods af alle forandringerne og sygdommen, som kun bliver værre med tiden, har Bø Søsted valgt at leve livet til fulde.

- Det kræver en god portion stædighed og vilje. Kort sagt, hvis man vælger at leve livet, må man selv gøre en indsats, fortæller han til Ekstra Bladet.

Selvom Bo Søsted ikke kan bevæge sig, har han bestemt nok at lave. Han bruger blandt andet sin tid på at holde foredrag og skrive en bog.

I klippet oven for kan du blandt andet høre, hvad Bo Søsted ønsker at opnå med sin bog og foredrag, og hvordan han fastholder livsglæden

Hun troede aldrig, at han skulle rejse sig igen, men så...

11 kommentarer
Vis kommentarer