Annonce:
Annonce:

Lammelse og nerveskader: Uhyggelig trend blandt unge giver forgiftninger

Giftlinjens telefonrådgivning har modtaget flere henvendelser fra unge, der er blevet forgiftede på grund af lattergas, i september i år end i hele 2017

Roskilde Festival 2018: Jonas Jung ser hvor mange lattergas-patroner, han kan finde på to minutter. Video: Peter Boier
Annonce:
Følg Samfund

Der er en markant stigning i antallet af unge, der misbruger lattergas og bliver forgiftet. Giftlinjen på Bispebjerg Hospital slår derfor alarm.

Det skriver TV2 Lorry.

Lattergas suges ned i lungerne fra en ballon eller sifoner, der bruges til flødeskumdåser, og giver en euforisk følelse, der varer i et halvt minut.

Men den korte fornøjelse kan give akut iltmangel, der i værste tilfælde kan føre til døden. Og som noget nyt får Giftlinjen nu henvendelser, hvor unge efter et misbrug på et par uger har fået kroniske skader.

- Desværre har vi fået indlagt unge, som ved brug af lattergas muligvis har udviklet kroniske nerveskader, hvilket medfører lammelse, føleforstyrrelser og balanceproblemer, siger overlæge Søren Bøgevig fra Giftlinjen på Bispebjerg Hospital til TV 2 Lorry.

Annonce:

Hun tog lattergas 360 gange på en uge: Måske kommer hun aldrig til at gå

Alene i september måned i år har 31 unge ringet til Giftlinjens telefonrådgivning, fordi de havde inhaleret lattergas og var blevet forgiftede.

I 2015 fik Giftlinjen næsten ingen henvendelser på forgiftninger på grund af lattergas, og i 2017 fik de 18 henvendelser i løbet af hele året.

Tilgængeligt rusmiddel
I Danmark er det ulovligt at sælge lattergas som rusmiddel.

Tidligere har man kun kunne købe lattergas på internettet eller i køkkenbutikker, men nu er gassen blevet nemmere at få fat i, og flere kiosker i København er begyndt at sælge det.

Ifølge Søren Bøgevig fra Giftlinjen er det forklaringen på det stigende problem.

- Set ud fra Giftlinjens perspektiv er det særdeles uhensigtsmæssigt, at gassen er så udbredt, og det skyldes jo den lette tilgængelighed til rusmidlet, siger overlægen.

Annonce:

Roskilde flyder i farlige stoffer: Så slemt er det

Søren Bøgevig fortæller, at gassen er ufarlig, når gassen eksempelvis bruges i forbindelse med fødsler. Men bruger man lattergas over en perioden, kan det blive farligt.

- Anvender man patronerne i mange dage i træk i store mængder, så hæmmer det vores indtagelse af B12-vitamin, og det hæmmer også dannelsen af det fedtlag, som omgiver og isolerer vores nerveceller, siger han.

Sundhedsstyrelsen advarer mod lattergas

Sunhedsstyrelsen har lavet et notat om lattergas fra patroner, hvor de blandt andet advarsler om risici. Det lyder således:

'Indtagelse af gas fra gaspatroner, produceret og tiltænkt industrielle formål kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Idet patronerne indeholder ren gas, der ikke er opblandet med ilt, kan der ved vedvarende inhalation af gassen opstå iltmangel (hypoxi), fordi gassen fortrænger ilten i indåndingsluften. I yderste konsekvens, ved vedvarende inhalation og især ved blandingsbrug med andre rusmidler, kan ren lattergas være livsfarlig, idet kvælning kan indtræde på grund af iltmangel.

Hvis indtagelsen af gas fra gaspatroner sker samtidig med indtagelse af alkohol eller andre sløvende rusmidler som benzodiazepiner og opioider, resulterer det i en forøget risiko for iltmangel, fordi de nævnte rusmidler påvirker hjernens evne til at reagere på iltmangel.

Gassen påvirker endvidere balancen, hvilket giver risiko for svimmelhed og fald. Brug af lattergas har indvirkning på vitamin B12-omsætningen. Stort eller kontinuerligt brug af ren lattergas kan derfor forårsage neurologiske skader som følge af B12-mangel. Personer, som er fejlernærede, vil være mere udsatte for neurologiske skader på grund af vitamin B12-mangel.

Nedsat iltindhold i blodet og egentlig iltmangel, som kan opstå ved inhalation af lattergas, kan også medføre risiko for fosterskader hos gravide.'

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: