Annonce:
Annonce:

Land erklæret statsbankerot: USA lyver

Venezuela er på fallittens rand, efter et møde med landets kreditorer mandag endte uden resultat. Nu beskylder regeringstoppen USA for at ville indsætte militæret, men det er usandsynligt, vurderer en ekspert

AP arkiv: Sammenstød mellem politi og demonstranter i Venezuela
Annonce:
Følg Samfund

Mandag skulle Venezuelas økonomiske skæbne afgøres, da man på et møde mellem regeringstoppen og udenlandske kreditorer skulle nå til enighed om betalingen af de 900 milliarder kroner, som landet skylder væk.

Millimeter fra statsbankerot: Befolkning har i gennemsnit tabt ni kilo inden for det seneste år

Det møde endte med, at kreditorerne gik skuffede hjem, da Venezuela ikke kunne fremvise en holdbar plan for at komme ud af den økonomiske krise. Landet har derudover misset to enorme afbetalinger på 1,3 milliarder kroner, og det har ifølge Financial Times fået kreditvurderings-selskabet Standard and Poor til at erklære Venezuela bankerot. 

Annonce:

Men den vurdering køber præsidenten for den nyligt oprettede konstitueret forsamling i Venezuela - den næstmest magtfulde stilling i landet, ikke. Delcy Rodriguez fortæller i et interview med France24, at man endnu ikke har nået fallittens rand i det gældsplagede land:

- Vi er ikke nødvendigvis bankerot. Vi har ønsket en rekonstruktion af vores gæld, og der kan jeg sige, at det vil fungere.

Hun kritiserer samtidig de sanktioner, som USA har indført, og beskylder endda supermagten for at ville sætte militæret ind og lyve om situationen i landet.

- Virkeligheden er anderledes, end de fleste tror. Medierne lyver om, hvad der foregår i landet, fordi de vil retfærdiggøre en militær intervention fra USA's side. I 2015 sagde John Kelly, der var chef for USA væbnede styrker, at hvis der var en humanitær krise i Venezuela, ville USA intervenere med militæret. Derfor er det sandt, at Venezuela er under pres - pres fra USA.

Tilbage i august kritiserede præsident Nicolás Maduro foran en international presse USA's imperialistiske udenrigspolitik, som han også mener, rammer Venezuela. Foto: All Over Press
Tilbage i august kritiserede præsident Nicolás Maduro foran en international presse USA's imperialistiske udenrigspolitik, som han også mener, rammer Venezuela. Foto: All Over Press
 

Annonce:

Gammel sang i regionen
Det er ikke kun præsidentens højre hånd, Delcy Rodriguez, der tordner mod den store supermagt mod nord. Landets præsident, Nicolás Maduro, er selv en heftig kritiker af USA, som hans forgænger Hugo Chávez også var det. Maiken Gelardi er ekspert i Latin- og Mellemamerika, og hun forklarer til Ekstra Bladet, at krisen i Venezuela handler om mere end penge:

- Der er fortsat dem, der ideologisk ønsker en socialistisk stat, og som mener, at meget af det pres, der er på landet, kommer udefra. Det handler ikke bare om penge, men også ideologi. Maduro er meget anti-amerikansk, og om mødet i går (mandag red.) har han været ude at sige, at Venezuela lider, fordi USA og de internationale banker forfølger dem med deres sanktioner.

Maiken Gelardi, der er Ph.d.-studerende ved statskundskab på Aarhus universitet, mener, at præsidenten har en pointe i, at sanktionerne har været en indflydelsesrig faktor på krisen i Venezuela. Hun afviser dog, at USA skulle have indført dem grundet et ønske om en militær intervention i landet:

Annonce:

- USA har en historik for at intervenere i Latinamerika gennem CIA-støttede kup. Og det er nok også på nogle punkter det, der menes her, men en militær intervention er helt anderledes. Manduro har jo ret i, at det er sket før i regionen, men netop derfor er amerikanerne nok også mere varsomme, og lige nu tror jeg ikke, der er en interesse for at blande sig militært.

Selv om USA og Venezuela gennem mange år har haft et anstrengt forhold, vurderer hun, at en intervention kun vil komme, hvis USA får opbakning fra andre lande:

- Hvis der skal ske noget militært, så skal det ske inden for regionen. Hvis USA skal intervenere militært, har de brug for støtte fra landene i regionen, og med den historie USA har, vil de nok være meget skeptiske. 

Der er ingen udsigter til, at den økonomisk uholdbare situation i landet vil stabilisere sig inden for de næste par måneder. Standard and Poor vurderer, at Venezuela også om tre måneder vil være insolvente.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: