Landbruget: Danmark og Norden er i front med at bekæmpe MRSA

Syd for den danske grænse er MRSA en by i Rusland. Svineproducent er glad for, at dansk minister gør noget

Følg Samfund

I to ud af tre svinestalde er der MRSA-bakterier. MRSA er en type stafylokokker, der er resistente overfor en række antibiotika, og derfor er det svært for svineproducenterne at udrydde bakterien.

- Vi er kede af, at MRSA er der. Vi ville helst være foruden resistente bakterier i staldene. Men jeg er godt tilfreds med, at fødevareministeren tager det alvorligt, siger Claus Fertin, der er direktør i Videncenter for Svineproduktion (VSP) under Landbrug & Fødevarer.

- Det falder godt i tråd med de realistiske mål, vi har om at reducere brugen af antibiotika frem til 2020 med 10 procent. Oveni vil vi halvere brugen af det bredspektrede tetracyklin i løbet af et år, siger han.

Der er MRSA i to ud af tre danske svinestalde

Selv om MRSA-bakterien er så udbredt i de danske svinestalde, at det nu kræver en handlingsplan at bringe antallet ned, så er Claus Fertin glad for, at problematikken er på bordet i Danmark.

- For at sige det populært, så taler man ikke om MRSA syd for grænsen, fordi det har været der i så mange år, siger han.

Minister: Smitsom bakterie i svinestalde skal bekæmpes med forskning

Direktøren for VSP siger, at han håber, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) tager problemet med ned til sine kolleger i EU.

- For det er en sag, der skal løftes i fællesskab. Det her er et spørgsmål om at have nogle store ambitioner - ikke bare i Danmark. Vi rejser alle sammen, vi flytter også dyr - og hver gang vi krydser en grænse, bærer vi bakterier med over, siger Claus Fertin.

Dan Jørgensen vil nu komme med en handlingsplan, der skal nedbringe antallet af MRSA-bakterier i staldene. Den kommer efter en ekspertrapport viser, at der på fire år er sket en firdobling af antal smittede svinebesætninger.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+