Landbruget: Giv tilladelse til dyrkning af cannabis

Cannabisforsøget til 1500 danskere går i gang næste år uden tilstrækkelig forsyning

Det er de rå blomster, der skal importeres fra Holland. Foto: AP
Det er de rå blomster, der skal importeres fra Holland. Foto: AP

Hvorfor skal vi importere cannabis-produkter i dyre domme, når Danmarks lige så godt kan producere det selv? Foreløbig ser hollænderne kun ud til at kunne levere til 150 patienter om året, mens forsøget med medicinsk cannabis baserer sig på 1500 deltagere, så det begynder at haste med at finde på noget.

Tina Horsted har stor erfaring med at behandle patienter med cannabis-medicin. Foto: Melissa Kühn Hjerrild Samfund - 25. jan. 2017 - kl. 09:08 Speciallæge: Flere end 50.000 vil have glæde af cannabis

- Der er mange økonomiske interesser og mange job i, at vi herhjemme selv begynder at dyrke vores cannabis til medicinsk brug. Og landmændene har både knowhow og jord lige til det samme.

Det mener viceformanden i landbrugets organisation, Landbrug og Fødevarer, Lars Hvidtfeldt.

Se også: Søs Egelind revser cannabis-forsøg: Det er en syltekrukke

Det forsøg med medicinsk cannabis, som et flertal i Folketinget netop har vedtaget med igangtræden fra 2018, beror på import at rå cannabis fra Holland. 

Højere THC-indhold
- Vi dyrker allerede industrihamp i store mængder, og blandt landmænd anses det for at være et muligt erhvervseventyr med store afsætningsmuligheder. I USA er cannabis-industrien på kort tid blevet en af deres hurtigstvoksende økonomier, forklarer han.


Juni 2015. Ekstra Bladets forside

- Det er et spørgsmål om at legalisere både dyrkning af planter med et højere THC-indhold samt processen. Vi kan dyrke det, lige som man gør i Storbritannien og Israel, og vi kan sagtens finde de hektarer, som er nødvendige, forklarer Hvidtfeldt.


Juni 2015. Søs Egelind fortalte om sin brug af medicinsk cannabis i Ekstra Bladet.

Han foreslår, at politikerne i en fart nedsætter en Cannabis Kommission bestående af justitsministeriet, sundhedsministeriet samt miljø- og fødevareministeriet, så der kan blive aftalt nogle spilleregler og givet nogle tilladelser.

Se også: Reddet af cannabis

- For den del af verdenen, som er underlagt FNs narkolovgivning, er det sådan, at cannabis med højt THC skal dyrkes under lås og slå - altså i store drivhuse. Og det er vi indstillet på. Vi kan sagtens se økonomi i produktionen af både THC og CBD, selv om det skal foregå indendørs og under meget kontrollerede forhold, erklærer Hvidtfeldt.


Lars Hvidtfeldt efterlyser en Cannabis Kommission. Foto: Ekstra Bladet

Planten er nøjsom
Der blev også dyrket hamp i Danmark for 100 år siden, så vejrforholdene er ikke en hindring for, at planten kan gro hverken udendørs eller i drivhuse.

- Planten passer til Danmark, selv om vi ikke kan udelukke, at frøudbyttet vil være større under varmere himmelstrøg. Og af samme grund er det også væsentligt at komme i gang med et forædlingsprogram, som kan styrke cannabisplanten og give særlige egenskaber i forhold til det danske miljø.


Lars Hvidtfeldt synes, at skulle se at komme i gang med legalisering, så de danske landmænd kan komme til at producere den cannabis med det indhold, Danmark har behov for. Foto: Polfoto

Hvidtfeldt erkender, at Danmark endnu ikke er rede til at producere højkoncentreret cannabis - altså planter med et THC-indhold fra 0,2 pct. og opefter. Men det kan hurtigt komme, når legaliseringen er på plads.

Se også: Klaus Riskær: Jeg kan have cannabis klar til sommer

Han peger også på, at det for landmændene vil være gavnligt med endnu en afgrøde til vekselvirkningen, så jorden ikke udpines.


Januar 2017.

- Cannabis er en nøjsom plante, som kan vokse mange steder, så den vil også være velkommen på mine jorde, og så længe det kun drejer sig om kosttilskud og kosmetikudvinding af planten, kan jeg være klar med det samme. Og mht. til den højkoncentrerede medicindel, kan vi rykke lynhurtigt, når politikerne har truffet deres beslutninger. Jeg kan ikke se nogen grund til at forære alle disse penge og arbejdspladser til udlandet, fastslår Lars Hvidtfeldt.

Se også: Liselott Blixt: Alle med behov skal have cannabis

Anden del af dokumentaren 'Søs og kampen om cannabis' sendes i aften kl 20.45 på DR1

63 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere