Landbruget om EU-hjælp: Mangler at se, hvad det betyder

Landbrug & Fødevarer er tilfredse med EU-støtten og roser samtidig fødevareminister Dan Jørgensen

Der er gode nyheder for de trængte danske svineproducenter, der i et år har været ramt af et importforbud fra russisk side.

Ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S) er EU-Kommissionen klar til at yde ekstraordinær støtte til privat oplagring af svinekød efter importforbuddet.

Selvom Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, luner sig over nyheden, understreger hun dog, at det endnu er for tidligt at sige, hvad det helt konkret kommer til at betyde for landmændene.

- Vi mangler stadig at se, hvad det betyder, men jeg glæder mig over, at man nu har konstateret, at der hersker en overmætning af kød på markedet, siger hun til Ritzau.

- Det er alligevel utroligt glædeligt, at det er lykkes vores fødevareminister at overbevise de andre EU-lande om en midlertidig håndsrækning til svineproducenterne, siger Karen Hækkerup.

- Så kan vi forhåbentligt få stabiliseret priserne på svinekød efter dramatiske prisfald på 25 procent siden i sommer.

Eksport af svinekød til Rusland udgjorde omkring 2,1 milliarder kroner i 2013 ud af en samlet fødevareeksport på 4,3 milliarder kroner. Hos Danish Crown tilslutter man sig Landbrug & Fødevarer.

- Det er selvfølgelig meget positivt, at politikerne gør noget for at afhjælpe en alvorlig situation, men vi kender endnu ikke ordlyden af aftalen, siger kommunikationsdirektør Anne Villemoes til Ritzau.

Danske svinebønder og slagterier har været pressede siden sanktionerne blev iværksat sidste år mellem Vesten og Rusland.

Karen Hækkerup siger, at landbruget kigger mod nyere markeder, og hun nævner over for Ritzau, at Sydøstasien og i særdeleshed Kina har fine perspektiver for det danske landbrug.

0 kommentarer
Vis kommentarer