Landets ringeste jobcenter: 'Vores ledige er veluddannede'

Lemvig Jobcenter scorer førstepladsen som landets bedste til at få ledige hurtigt tilbage i arbejde. Landets dårligste jobcenter ligger i Nordsjælland

Landets ringeste jobcenter ligger i Nordsjælland (Foto: Torben Andahl/Polfoto)
Landets ringeste jobcenter ligger i Nordsjælland (Foto: Torben Andahl/Polfoto)

De ledige skal sendes på kursus, så de hurtigt kan komme tilbage i arbejde. Sådan lyder opskriften fra Frank Rud Jensen, der er jobcenterchef i Lemvig Jobcenter, der netop er kåret af LO, som er en paraplyorganisation for 18 fagforbund, til at være landets bedste.

Han er ikke overrasket over, at det er Lemvig Jobcenter i det nordlige Vestjylland, der kåres som landets bedste.

- Vi ved, at vi gør det godt. Det skyldes vores engagerede medarbejdere og fordi vi bruger flere penge på at uddanne de ledige. Det har simpelthen båret frugt.

HER ER LISTEN: Landets bedste og dårligste jobcentre

For to år siden besluttede Lemvig Jobcenter at satse på uddannelse af ledige. De fordoblede udgifterne til uddannelse. Til gengæld er ledigheden faldet markant, fortæller en særdeles stolt Frank Rud Jensen.

- Tit handler det bare om at give den ledige et kursus på fire-seks uger, og så er man kvalificeret til drømmejobbet, siger Frank Rud Jensen.

Han peger på, at et enkelt smedekursus eller et maskinførerbevis kan åbne en masse døre for den ledige.

LO: Uddannelse er vejen frem
LO, der repræsenterer mere end 1,1 millioner lønmodtagere, måler landets jobcentres effektivitet på uddannelsestilbud, længde af sygedagpengeperioder og ledighedsperioder, ledighed blandt indvandrere og den generelle aktiveringsgrad.

For et år siden lå Lemvig på sjettepladsen, men får nu topplacering, fordi de er hurtigst til at få ledige tilbage i arbejde og bedst til at tilbyde uddannelse til de ledige.

LÆS OGSÅ: Jobcenter: Lyv eller sig farvel til kontanthjælp

På landsplan går de ledige uden job i 38,9 uger. I Lemvig går der i snit 34,7 uger, inden man er i arbejde igen.

Frank Rud Jensen fra Lemvig ser en klar sammenhæng mellem uddannelse og lav ledighed.

Det gør man også hos LO, der peger på, at uddannelse kan åbne nye døre for den ledige:

- Måske skal den ledige ind på et nyt arbejdsområde, men har ikke det, der skal til. Derfor er uddannelse et af de bedste redskaber til at få et arbejde, siger konsulent i LO Lissi Gyldendahl.

Bundskraber tager det ikke så tungt
Bundscoreren ligger i en velhavende kommune. Rudersdal jobcenter i Nordsjælland klarer sig dårligt på alle indsatsområder.

LÆS OGSÅ: Jobcenter: Derfor taler vi alkohol med de arbejdsløse

Rudersdal jobcenters placering som landets dårligste kommer heller ikke som en overraskelse for Charlotte Wieth-Klitgaard, der er beskæftigelseschef i Rudersdal.

Hun peger på, at LOs jobcenterindeks og dets kriterier lægger meget vægt på, om det enkelte jobcenter giver tilbud om uddannelse til ledige. Noget som man i Rudersdal helt bevidst holder på et minimum.

LÆS OGSÅ: Jobcentre får mere høvl: Bare ikke godt nok

- Vores ledige er generelt meget højtuddannede, derfor giver det jo ingen mening bare at uddele truckkort til dem, siger Charlotte Wieth-Klitgaard.

Hun fortæller, at de i Rudersdal kun giver uddannelse ved jobgaranti, hvilket betyder, at den ledige skal være garanteret et arbejde for at få tilbud om uddannelse.

Hun erkender desuden, at de i Rudersdal har haft store udfordringer med deres sygedagpengeforløb, men de har i løbet af det sidste halve år nedbragt den gennemsnitlige varighed fra over 40 uger til 35 uger.

41 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere