Annonce:
Annonce:

Landmand ramt af tørken: Har indtil nu kostet 50.000 kroner at vande

Siden tørken satte ind, har vi pumpet 84.000 kubikmeter vand ud. Til sammenligning bruger en almindelig husstand i et parcelhus omkring 140 kubikmeter om året, fortæller den 60-årige landmand

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte
Annonce:
Følg Samfund

Udenfor på parkeringspladsen er der 22 grader.

Der er delvist skyet.

Men ikke den stærkeste næve på denne jord kan presse så meget som en dråbe vand ud af de hvide totter.

Inde i køkkenet er der frokost-pause, og landmand Kaj Leonhardt gør status over dette års rekordagtige forårs-tørke.

- Tørken har indtil nu kostet mig 50.000 kroner, fordi mine vandings-anlæg pumper vand ud på markerne .

Siden tørken satte ind, har vi pumpet 84.000 kubikmeter vand ud. Til sammenligning bruger en almindelig husstand i et parcelhus omkring 170 kubikmeter om året, fortæller den 60-årige landmand.

Vil hellere have en sofa
De tre vandingsanlæg står da også denne lørdag eftermiddag omkring gården ved Løgumkloster og pumper kaskader af vand ud over de tørstende planter og knastørre marker.

Annonce:

- Det er ikke så meget vandet, der koster noget. For vi har vores egne boringer. Det er derimod udgifterne til elektricitet og diesel, som koster penge.

Kaj Leonhardt siger med fasthed i både stemme og blik, at de 50.000 kroner kunne være brugt til noget bedre.

- For eksempel en sofa. Lige nu er jeg og min søn oppe om natten for at flytte vandings-anlæggene. Det er da hårdt, at skulle op klokken tre om natten. Så vil jeg da hellere ligge på en ny sofa.

Uden vand visner alt hen. Foto: Christer Holte
Uden vand visner alt hen. Foto: Christer Holte
 

Kaj Leonhardts gård består af en besætning på 200 malkekøer og 200 hektar jord, hvor der dyrkes vinterbyg, hvede, vårbyg, majs og græs.

- Alt andet end majs-planterne er ramt af tørken nu. Og i denne uge begynder vi også at vande majsen, for at den kan klare sig. På grund af varmen vokser alle planterne meget hurtigt. Og jo større en plante er, desto mere vand skal den bruge.

Tjekker vejrmeldinger
Kaj har været landmand i 38 år og tjekker i den grad vejrmeldingerne i denne tid.

Annonce:

- Jeg tjekker vejret mindst tre gange om dagen på DMIs hjemmeside. Vi håber jo hele tiden, at nu falder der en lille dråbe. Men det ser ud som om, at vi ikke får regn i de næste 14 dage. Heldigvis har de fleste landmænd her på egnen investeret i vandingsanlæg, fordi jorden er så sandet. Men de landmænd, som ikke har et anlæg, vil snart få problemer. Om 14 dage kan det nærme sig en katastrofe for dem.

Den 60-årige sønderjyde kan ikke huske et så tørt forår.

- Det har aldrig før været så tørt i maj i min tid som landmand. Men jeg kan huske, at det i 1983 regnede konstatnt frem til 1. juni. Herefter var der tørt helt frem til midten af september. Det var helt ekstremt.

Ikke bekymret - endnu
Kaj Leonhardt er endnu ikke voldsomt bekymret over den knastørre sæson-start.

- Så længe vi kan vande - og der er vand i boringerne - så skal vi nok klare os. Det er 'dyre dråber', men de er nødvendige for at holde liv i planterne.

Landmanden beder nu til vejrguderne om, at der snart kan komme nogle ordentlige skyller, så han kan slukke for vandings-maskinerne.

- Men ellers indrømmer jeg da gerne, at jeg også godt kan lide varme og solskin. Vi forsøger at holde fri hver tredje weekend, og så går turen da til stranden. Jeg bader kun under bruseren herhjemme. Men jeg nyder  synet af det store hav, griner Kaj Leonhardt.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: