Annonce:
Annonce:

Landsdækkende indsats mod fartsyndere

Fra mandag morgen sætter politiet landet over målrettet ind mod hastighedsovertrædelser

Politiet gennemfører fra mandag en målrettet indsats mod hastighedsovertrædelser. (Arkivfoto) Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Politiet gennemfører fra mandag en målrettet indsats mod hastighedsovertrædelser. (Arkivfoto) Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Generelt er det en god idé at lette foden fra speederen, men i særdeleshed i denne uge gør bilister landet over klogt i at overholde fartgrænserne. Politiet gennemfører nemlig i denne uge en landsdækkende indsats mod fartsyndere.

Høj hastighed skaber utryghed på vejene og øger risikoen for ulykker markant. Selv en lille hastighedsoverskridelse kan få fatale følger, skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- Hvert år bliver politiet kaldt ud til utallige trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis trafikanterne havde overholdt fartgrænserne, siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- Derfor er hastighed et meget vigtigt indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken, lyder det i pressemeddelelsen.

Annonce:

Rådet for Sikker Trafik kører netop nu en kampagne, hvormed man opfordrer danskerne til at 'sænke farten - bare lidt'.

Alvorlig konsekvens
Rigspolitiet understreger, at selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for et køretøjs bremselængde, og at de ulykker, der sker som konsekvens, i nogle tilfælde 'får en tragisk udgang', mens andre ulykker 'mærker de implicerede for livet'.

Den skærpede indsats mod hastighedsovertrædelser i denne uge sker på baggrund af den klare sammenhæng, der er mellem fart og antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken.

For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald, lyder det fra Rigspolitiet, som understreger sin pointe med tørre kendsgerninger:

 • I perioden 2014–2019 omkom 401 personer i en trafikulykke, hvor mindst en af de involverede parter kørte for stærkt i forhold til hastighedsgrænsen eller forholdene.
   
 • Ved 72% af ulykkerne i perioden 2014-2019 var farten en medvirkende årsag til, at ulykken opstod. I de sidste 28% var farten årsag til, at ulykken blev med dødelig udgang (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
   
 • Ved 80 km/t. kører du ca. 33 meter, mens du reagerer, og efter ca. 64 meter holder du stille. Kører du 95 km/t., bruger du yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.
   
 • Hvis to bilister kolliderer med 80 km/t., vil ulykken i 30% af tilfældene have dødelig udgang. Risikoen fordobles til 60% ved en hastighed på 90 km/t. (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
   
 • Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t. vil ulykken være fatal i 60% af tilfældene. Risikoen stiger til 80% ved 90 km/t. (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
   
 • De fleste dødsulykker i trafikken sker på landeveje. 62% af dødsulykkerne på disse veje sker med en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. 38% af dødsulykkerne sker med en overskridelse på mere end 20 km/t. (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: