Landsforening: Vi skylder dig tak for altid, Morten

'Det falske sted': Morten Jensen var med til at give et andet syn på folk med Downs

Vi mindes Morten Jensen med hans bedste citater. Video: Peter Boier

Morten Jensen var med til at skabe et rigtig godt og nuanceret billede af, hvad et liv med Downs Syndrom kan være.

- Og det er vi ham for altid stor tak skyldig for. Vi er meget, meget kede af at høre, han er gået bort, siger Grete Fält-Hansen, der er næstformand for Landsforeningen Downs Syndrom.

Før Morten og Peter blev landskendt i TV-serien 'Er jeg da helt gak, mor', da de var teenagere, tror Grete Fält-Hansen ikke, at mange danskere egentlig vidste, hvad Downs Syndrom var.

Peter Palland (tv.) og Morten Jensen kunne bringe smilene frem hos de fleste danskere. Foto: Lars H. Laursen/All Over Press
Peter Palland (tv.) og Morten Jensen kunne bringe smilene frem hos de fleste danskere. Foto: Lars H. Laursen/All Over Press
 

Der findes stadig mange stereotyper omkring mennesker med Downs Syndrom, men det var endnu værre før tv-programmerne kom.

- Morten har været med til at nuancere billedet af mennesker med Downs Syndrom. Jeg tænker f.eks. sådan en stereotyp som: 'De er altid så glade'. Der har Morten jo været med til at vise, at han kunne blive rigtig vred. Alle kan huske den legendariske frustration, da de var 'Det falske sted', siger Grete Fält Hansen.

Det med at få vist og nuancere følelsesregisteret for mennesker med Downs Syndrom har været rigtig fint, fortæller hun.

Færre fødes med Downs Syndrom

Men der bliver ikke længere født så mange børn med Downs Syndrom. I 2004 blev der ifølge Grete Fält-Hansen indført nye retningslinier for fosterdiagnostik.

- Man udvidede tilbuddet om fosterdiagnostik til at gælde alle kvinder, hvor det tidligere havde været et tilbud til kvinder over 35.

- Og der har været et ret ensidigt fokus på at lede efter ufødte børn med Downs Syndrom. Fosterdiagnostik er jo mange ting, og faktisk en positiv ting i den forstand, at man jo kan finde sygdomme, som man kan gøre noget ved, inden barnet bliver født.

- Men i Danmark har der været et ret ensidigt fokus på at finde børn med Downs Syndrom og dermed give et tilbud om, at de ikke skulle fødes.

- Og det har jo så betydet, at hvor der før blev født i gennemsnit ca. 50-60 børn om året i Danmark med Downs Syndrom, så er det faldet til at ligge et sted over 20 børn hvert år, siger Grete Fält-Hansen.

De dør tidligere
Og mennesker med Downs Syndrom dør generelt tidligere end 'almindelige' mennesker.

Det forklarer professor John Brodersen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Han forsker i blandt andet forebyggelse, risiko og screening.

- De har en kortere levetid end folk, som ikke har kromosom-afvigelser. Mennesker med Downs Syndrom har øget risiko for infektioner. De har øget risiko for at få hjertesygdom. De har øget risiko for andre organ-misdannelser.

- En del af dem er meget overvægtige, og overvægt giver igen risiko for hjerte-sygdomme, og slagtilfælde, siger John Brodersen.

15 kommentarer
Vis kommentarer