Langt bagud: 200.000 danskere skal testes

Ifølge seruminstituttet skal flere hundrede tusinde danskere tjekkes for corona under en 12 ugers epidemi. Men alene den første måned med coronavirus i Danmark har vi opbygget et efterslæb på 60.000 test, fastslår ekspert

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm kunne på det daglige myndighedspressemøde 1. april fortælle, at retningslinljerne for, hvem der skal testes, nok engang ændres. Video: Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Antallet af danskere, der bliver testet for coronavirus, er omsider på vej op.

Det er der også hårdt brug for. Ekstra Bladet kan nemlig afdække, at Danmark har testet forsvindende få i forhold til, hvad de danske myndigheder selv anbefaler.

På den baggrund fastslår tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, at der er et test-efterslæb på næsten 60.000 danskere i den første måned af epidemien.   

Statens Serum Institut vurderer, at 200.000 danskere skal testes for coronavirus i løbet af en epidemi på 12 uger. 

Det fremgår af en mail, Lægemiddelstyrelsen sendte til Sundhedsstyrelsen 16. marts, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i. 

Mailen blev sendt forud for et møde mellem Mette Frederiksen og de øvrige partiledere i Folketinget - og indgik altså i Statsministeriets corona-beredskab.

12. marts, da Danmark blev lukket ned, var blot 2761 danskere blevet testet for coronavirus.

Da epidemien officielt havde været i Danmark i fire uger, var antallet af testede danskere 21.722, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut.

Test-smøl
Det var alt for få, mener Else Smith, tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen.

Hun vurderer, at man i løbet af den første måned burde have testet markant flere for coronavirus.

- Nok nærmere 80.000 end 20.000. Eller for den sags skyld endnu flere, siger Else Smith, som mener, at de 200.000 burde have været fordelt jævnt ud over epidemien.

Hun forklarer, at det især var vigtigt at 'teste mange tusinde om dagen' i de vigtige uger i starten af epidemien, hvor man gik fra at finde smittede blandt hjemvendte skiturister til at kontrollere spredningen i Danmark.

- Der vil det være relevant at få et overblik for at se, hvor infektionen bevæger sig hen. Det er for at skaffe sig viden. Der har vi så været i en situation, at det har været lidt svært med testkapaciteten, så vi ikke har fået testet så mange, siger Else Smith.

Manglede udstyr
En af de åbenlyse grunde til, at der ikke er blevet testet flere i Danmark, er manglen på udstyr.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har erkendt, at manglen på testudstyr 'var en del af forklaringen på', at Danmark skiftede teststrategi 12. marts og gik over til kun at teste alvorligt syge.

Nu, hvor vi har taget hul på sjette uge af epidemien, har antallet af testede danskere rundet 43.000. 

Sundhedsstyrelsen forventer at kunne teste 15.000 dagligt efter påske.

Bekræfter megahandel: Danmark køber 200.000 coronatests fra Kina

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Vigtigt når Danmark åbner

Else Smith. Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix
Else Smith. Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

Når Danmark om lidt skal åbnes igen, spiller test også en vigtig rolle, vurderer Else Smith.

- Det handler både om at få testet befolkningen for antistoffer og være meget large med at teste for selve virusforekomsten. Især hos det personale, der skal tage sig af svage grupper, siger hun.

- Specielt når der er så mange, som der potentielt kan være smittede, siger hun og peger på, at man ved åbningen af Danmark især skal sørge for at skærme de sårbare grupper og teste sundhedspersonalet.

- Der venter en infektion til rigtigt mange stadigvæk. Det, der er opgaven, når vi åbner, det er, at vi stadigvæk ikke skal have en eksplosion, så sundhedssystemet kan følge med, og skærme dem, der tåler infektionen dårligst og dermed kan risikere at blive meget syge og dø. 

Så du mener, at man åbenlyst skulle have testet flere i starten - og nu er det vigtigt at teste for positive og antistoffer?

- Ja, og åbne på en måde, så de sårbare bliver beskyttet allermest. De skal ikke ud i myldretiden i metroen. Vi skal have nogle gradueringer på, hvordan vi skal bevæge os rundt. Nogle kan måske blive ved med at arbejde hjemmefra, og dem, der arbejde fysisk et sted, kan måske tage transporten, forklarer den tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen.

Statens Serum Institut ønsker ikke at kommentere deres egen vurdering af behovet for de 200.000 test.

Brostrøms beskidte bakspejl og hard-Kåre

 

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU