Annonce:
Annonce:

Langt til ligestilling ved kødgryderne: Unge overrasker i ny undersøgelse

Er det i orden, at kvinderne laver mere husarbejde end manden, selvom begge arbejder? Nej, mener den ældre generation, mens de yngre er af en anden holdning. Bekymrende, mener fagbosser og forskere

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Samfund

Jo yngre man er, des mere tilbøjelig er man til at acceptere, at kvinder står for det meste husarbejde, selvom begge parter arbejder.

Det viser en rundspørge blandt 1.033 danskere, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Et flertal af de adspurgte mener dog, der er tale om en forældet tradition. Men et ganske stort mindretal synes, det er helt okay, at kvinder står for tøjvask, rengøring og det øvrige husarbejde.

Læs også: Dansk politik: Mænd sidder på pengene, kvinder passer børn, ældre og syge

I alt siger 39,5 procent af de adspurgte ja til, at det er ok, at fruen i huset laver mere end manden. Der er flest unge i alderen 18-29, der finder den arbejdsfordeling acceptabel, mens man med alderen i højere og højere grad ønsker ligestilling på hjemmefronten.

Annonce:

At lige fordeling af arbejdsopgaver i mindre grad optager unge, er ikke sød musik i FOA-formand Dennis Kristensens ører.

Læs også: Løkkes kvindepolitik vækker harme

- Det er bekymrende, hvis vi nærmer os en udvikling, hvor de unge begynder at stå for en mere klassisk kønsfordeling, siger han til Avisen.dk.

Dennis stryger selv sine skjorter
Dermed risikerer vi at gå tilbage til dengang, hvor der var en udbredt holdning om, at det var naturligt, at far passer karrieren, mens mor passer det huslige, påpeger Dennis Kristensen.

Og det kan gå ud over ligestillingen på arbejdsmarkedet og blandt andet påvirke lønforhold.

Hjemme hos Dennis Kristensen forsøger de da også at fordele opgaver nogenlunde ligeligt, selvom det af og til kan være svært, når han ofte er hjemmefra på grund af sit job.

- Men det er mig, der stryger og støvsuger, mens Dorthe står for nogle andre opgaver, fortæller han.

Annonce:

'Ligestilling kommer ikke af sig selv'
Næsten 43 procent af de 18 til 29-årige i undersøgelsen synes, det er i orden, at kvinder laver mere husarbejde, selvom begge arbejder.

Men det samme tal er kun 36,6 procent for de 60- til 69-årige. Og de plus 70-årige er endnu mere indstillede på at dele opgaverne. Her mener kun omkring 30 procent, det er i orden, at kvinder står for det meste af det huslige arbejde.

Læs også: DF: Vi politikere skal ikke blande os i ligeløn

Næstformand i 3F Jane Korczak er heller ikke opmuntret af undersøgelsen:

- Det er et tegn på, at vi åbenbart er fastfrosset i en position, hvor vi har svært ved at rykke os, når det handler om ligestilling, siger hun.

Hun frygter, at man har lullet sig ind i en illusion om, at det går fint med ligestillingen.

- På den lange bane er udviklingen bekymrende. Vi går og bilder os selv ind, at vi er mere ligestillede, og at tingene sker af sig selv. Men problemerne med ligestilling løser sig ikke af sig selv.

Annonce:

Forvrænget syn på køn
Når holdningen til ligestilling hjemme ved kødgryderne ændrer sig med alderen, kan det handle om, at man skal have erfaring med at diskutere opvask og vasketøj, mener Karen Sjørup.

Hun forsker i ligestilling og arbejdsmarked på Roskilde Universitet.

- De helt unge har måske mest deres familieerfaringer fra deres egen far og mor og kender derfor ikke konflikten i praksis, siger hun.

Læs også: Kvinder får mindre løn: Så stor er forskellen

Når unge er mindre optaget af ligestillingen, tyder det på, at der er brug for en anden opdragelse, mener hun.

- Mange unge er påvirket af en almindelig stereotyp opfattelse af, hvad en kvinde og en mand er. Det kan også godt være det, der trænger igennem, siger hun.

Holdninger afspejler hverdag
Når ældre er mere optaget af ligestilling, kan det også have en psykologisk forklaring, mener børne– og familieforsker Per Schultz Jørgensen.

Annonce:

- Når man har små børn, er kvinderne mere hjemme og tager sig mere af huset. Dermed er det den virkelighed, man lever i. Og ens holdninger er præget af ens egen konkrete virkelighed. Vores holdninger stemmer tit overens med den måde, vi lever på, siger han.

Derfor overrasker det ham ikke, at de, der er gået på pension, primært tilkendegiver, at de går ind for ligestilling i hjemmet.

Læs også: Glem hjemmegående husmødre: Derfor skal mor arbejde

- Holdningerne svæver mere frit i luften, når man er ældre. Når man stadig arbejder, er man mere bundet af en virkelighed, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: