Lasse Spang Olsen afslører: Vi har fundet Nazi-toget

Sammen med et kamerahold har Lasse Spang Olsen været i Polen for at jagte det forsvundne nazitog. Her fandt de frem til togets placering

'Programmet er en del af en temalørdag om skattejagt, der sendes på DR2 til november' (Video: Lasse Spang Olsen/DR)

I slutningen af august offentliggjorde de polske myndigheder fundet af et 150 meter langt panseret nazitog fundet i hemmelige tunneler ved den polske by Walbrzych.

Toget er et af tre pansrede tyske nazitog der i krigens sidste dage forsvandt sporløst i området.

Siden myndighederne offentliggjorde fundet er skattejægere, journalister og andre lykkeriddere valfartet til området. Flere eksperter har nemlig gættet på, at toget rummer mange ton guld, som nazisterne i de sidste dage forsøgte at skjule fra russerne og de allierede.

Blandt de eventyrer der har besøgt området omkring Walbrzych er film- og stuntmand Lasse Spang Olsen.

Sammen med et tv-hold fandt han i sidste uge frem til lokationen for det sagnomspundne nazitog i Polen.

Historien om et forsvundet nazitog fyldt med rigdomme lever i bedste velgående. Nu er toget måske endelig blevet fundet (Foto: AP) Samfund - 31. aug. 2015 - kl. 22:49 Ekspert: Putin kan gøre krav på polsk nazi-skat

- Gennem forskellige kilder og kontaktpersoner fandt vi frem til, hvor toget er begravet. Området er spæret fuldstændig af for offentligheden af politi der bevogter fundet, men vi fik lov til at sende en drone ind og lave billeder af stedet, hvor toget ligger, fortæller Lasse Spang Olsen til Ekstra Bladet om turen til det polske.

Jordradar billedet af nazi-toget klippet ind over det sted, hvor Lasse Spang Olsens kilder fortæller, det ligger (Foto: Lasse Spang Olsen/DR)
Jordradar billedet af nazi-toget klippet ind over det sted, hvor Lasse Spang Olsens kilder fortæller, det ligger (Foto: Lasse Spang Olsen/DR)
 

Rejsen førte dem til Ksiaz-slottet, der under anden verdenskrig var et af nazisternes hovedkvarterer i området. Under slottet gravede tyskerne et enormt netværk af hemmelige tunneller og det er i disse, at toget nu er fundet.

- Det polske politi var meget hjælpsomme i forhold til at sende dronen ind over området, men fra myndighedernes sidde er man anderledes lukkede. Det er meget bemærkelsesværdigt, at man efter 30 dage endnu ikke er kommet ind til toget, siger Lasse Spang Olsen, der dog peger på, at tyskernes 'booby trapping' eller minering af tunnelerne spiller en rolle.

Mens det danske filmhold var i Polen på skattejagt, blev de sammen med en lille skare af særligt udvalgte medier indkaldt til et særligt pressemøde. Her tog sagen en ny, uventet drejning.

Nyt vanvittigt nazifund
- Mens vi er dernede bliver vi i fredags indkaldt til et pressemøde. Vi er overbeviste om, at vi nu får nye oplysninger om nazitoget, men pressemødet drejer sig om noget helt andet, fortæller Lasse Spang Olsen til Ekstra Bladet.

Midt i den hæsblæsende skattejagt på nazitoget, har skattejægere fundet et nyt tunnelsystem kort fra de underjordiske gange, nazitoget befinder sig i. På jordradaren kan man se, der i tunnelsystemet midt på skinnerne står en cylinderformet genstand på fem meter i højden og to meter i bredden.

- Vi er fuldstændig forbløffede over det nye fund. Midt i det hele er verdens største militære tunnelsystem blevet afsløret kun seks kilometer fra det andet system, fortæller han om episoden.

De polske myndigheder har langt fra kortlagt hele tunnelsystemet.

(Foto: Morten Langkilde) Samfund - 31. aug. 2015 - kl. 21:23 Trodser advarsler om miner: Dansk filminstruktør jagter nazi-guld

Jordradaren, man har brugt til at afsløre nazitoget samt den underjordiske cylinder, kan nemlig ikke scanne igennem klipper og da store dele af de hemmelige tunneller ligger under områdets bjerge, er der derfor stadig mange spørgsmål der mangler at blive besvaret.

Efter krigen er der blevet fundet flere mindre cylindere af den type, man i fredags afslørede i de polske tunneller. Cylinderne er i de fleste tilfælde blevet fundet under vand og Lasse Spang Olsen tvivler derfor på, at den enorme cylinder var ment til at stå i de underjordiske gange.

- Den har helt sikkert ikke været beregnet til at stå inde i bjerget. De tidligere cylindere har i de fleste tilfælde været fyldte med dokumenter, men der er også fundet andre ting. Lige nu spekuleres der blandt skattejægere om, at cylinderen måske kan indeholde oplysninger om nazisternes atomprogram.

To tog mangler fortsat
Det er langt fra usandsynligt, at man i fremtiden vil gøre flere fund i området omkring Walbrzych.

- Man ved, at der var tre pansertog i området, ved krigens afslutning. Russerne kom fra den ene side og amerikanerne fra den anden. Der var ikke nogen steder, togene kunne forsvinde hen på jernbanenettet, men pludseligt fra den ene dag til den anden var de væk, siger Lasse Spang Olsen.

Historierne om de tyske nazitog har været en offentlig kendt hemmelighed i området siden krigen, men skattejægere der forventer at finde bunker af naziguld og skatte skal slå koldt vand i blodet.

- Det man i virkeligheden anså var af værdi på det tidspunkt, var dokumenter. Tyskerne skrev alt ned. Selv de værste hemmeligheder nedskrev nazisterne. Derfor er det sandsynligt, at togene indeholder 60 ton hemmelige dokumenter, siger Lasse Spang Olsen.

Hans skattejagt på det forsvundne nazitog kan følges til november på DR2, hvor en temalørdag om skattejagt løber over skærmen.

1 af 8 Historien om et forsvundet nazitog fyldt med rigdomme lever i bedste velgående. Nu er toget måske endelig blevet fundet (Foto: AP)
2 af 8 Nazisterne konfiskerede massevis af guld og andre rigdomme fra de millioner af jøder, de udraderede under Anden Verdenskrig. Historien om et tog fyldt med rigdomme er aldrig blevet verificeret, men nu påstår to personer, at de har fundet det i Polen. Billedet her forestiller guld-vielsesringe, som nazisterne tog fra fangerne i Buchenwald Koncentraionslejr under krigen. (Foto: Polfoto)
3 af 8 Den amerikanske museumsdirektør på Metropolitan Museum of Art James J. Rorimer undersøger noget af guld- og sølvstøvet, som den amerikanske hær fandt på slottet Neuschwanstein ved Füssen i Bayern tæt på grænsen mellem Østrig og Tyskland. Man fandt også store lagre af stjålne kunstgenstande fra museer i det besatte Europa. (Foto: AP)
4 af 8 En ekspert i gang med at vurdere nazisternes tyvekoster under hvælvingerne af Reichsbank i Frankfurt i juli 1945. Løjtnant Robert B. Kelso er også til stede. (Foto: AP)
5 af 8 Soldater fra den amerikanske hærs 7. arme fandt på Neuschwanstein Slot i de østrigske alper en omfattende samling værdier – berømte malerier, antikke smykker, guld og søl. Man forsøgte herefter at hitte rede i, hvem tingene tilhørte for at levere dem tilbage til ejerne. (Foto: AP)
6 af 8 Billedet viser en del af omkring 100 ton guldbarer, som var skjult I en saltmine nær Merkers, sydvest for Gotha i Tyskland, som amerikanske soldater fandt 7. april 1945. (Foto: AP)
7 af 8 Amerikanske eksperter forsøger i juli 1945 at få overblik over guldbarerne, som blev fundet i hvælvingerne under Reichsbank i Frankfurt. Dertil kom mængderne af juveler – herunder de tyske kronjuveler, som nazisterne også havde raget til sig under Anden Verdenskrig. (Foto: AP)
8 af 8 Sammen med et tv-hold påstår Lasse Spang Olsen, at han har fundet den eksakte placering for det forsvundne nazitog (Foto: Lasse Spang Olsen/DR)
68 kommentarer
Vis kommentarer