Lava-alarm: Magmalager er en tikkende bombe

Et gigantisk kammer fyldt med magma under vulkanen Yellowstone er opdaget. Det kan være altødelæggende, hvis vulkanen går i udbrud

Forskere har fundet et magmalager under vulkanen Yellowstone. (Arkivfoto: AP)
Forskere har fundet et magmalager under vulkanen Yellowstone. (Arkivfoto: AP)

10 kilometer under supervulkanen i Yellowstone ligger et 10.000 kubikkilometer stort kammer med flydende magma, der ville være ødelæggende, hvis det blev spredt ud over jorden i et udbrud. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en video, der illustrerer opdagelsen

Se også: Gigantisk magmakammer opdaget under supervulkanen i Yellowstone

Hvis du synes, det lyder lidt skræmmende, vil du nok bævre lidt ekstra ved at høre om forskernes nyeste opdagelse: Et langt større magmakammer, der befinder sig 20-50 km under Jordens overflade, måler 48x70 km og kan rumme op til 46.700 kubikkilometer magma.

Det nyopdagede magmakammer ser ud til at være den direkte forbindelse mellem smeltemasse fra Jordens dyb og det allerede kendte magmakammer under supervulkanens nærmere overfladen.

Se også: Metan fundet på Mars kan stamme fra liv- eller vulkaner

Opdagelsen giver formentlig forklaringen på, at Yellowstone tidligere har kunnet sende så meget materiale ud, at det har påvirket klimaet og livet på det meste af Jorden; magmakammeret i 10 kilometers højde er nemlig ikke stort nok til at kunne forårsage så stor skade, som det senest var tilfældet for 640.000 år siden.

Flot ser det ud. (Foto: AP)
Flot ser det ud. (Foto: AP)
 

Se også: Quiz: Test din viden om vulkaner

- Når vi kender det her ekstra reservoir, får vi en forklaring på, hvordan man kan få kæmpeudbrud på relativt kort tid, siger Victor Tsai, geofysiker ved California Institute of Technology in Pasadena og medforfatter på den videnskabelige artikel.

Forskerne understreger, at opdagelsen hverken øger eller sænker sandsynligheden for, at supervulkanen i Yellowstone går i et altødelæggende udbrud. Den øger bare vores forståelse af supervulkaner.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Katastrofer: Bygninger dræber – ikke jordskælv

Se flot animation af kæmpe vikingebeboelse


Herover kan du se, hvordan et vulkanudbrud opstår (video: Ritzau)

32 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere