Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

Der er nu under 200 indlagte med covid-19 i Danmark. Det er det laveste siden 27. marts

Matematisk epidemiolog Viggo Andreasen forklarer, hvilke misforståelser der er ved de daglige smittetal.
Følg Samfund

Antallet af indlagte med covid-19 på de danske hospitaler fortsætter ned.

Tirsdag morgen var 197 smittede indlagt, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI). Det er det laveste siden 27. marts.

Her var 192 smittede indlagt. Det laveste antal indlagte i år blev nået en uge før, hvor 179 med covid-19 lå på hospitalet.

Det hidtil højeste antal indlagte med coronavirus i Danmark var 4. januar, hvor 964 smittede var indlagt på hospitalet.

Der er siden den seneste opgørelse sket 24 nye indlæggelser af smittede. Der er dog også sket udskrivelser.

Samtidig er tre smittede afgået ved døden. Det vides ikke, om de har været indlagt, og om det derfor påvirker indlæggelsestallet.

Tirsdag morgen lå 39 af de indlagte på en intensivafdeling. Af dem lå 28 i respirator. Mandag var tallene 40 og 28.

Der er det seneste døgn registreret yderligere 563 coronatilfælde i Danmark.

Det svarer til 0,36 procent af de 155.519 prøver, der er kommet svar på. Det tal kaldes også positivprocenten.

Tallet har siden 1. februar ligget på et stabilt niveau mellem 0,30 og 0,50.

Når Troels Petersen, lektor i partikelfysik ved Niels Bohr Instituttet og medlem af en ekspertgruppe i SSI, kigger på den seneste tids tal, vurderer han, at der er gode muligheder for en yderligere genåbning af landet.

- Det lader til, at smitten, til trods for at vi har åbnet nogle ting, er ret konstant. Givet at vejret også synes at blive bedre, så lover det meget positivt, siger Troels Petersen.

Han finder også optimisme i, at kontakttallet nu er blevet beregnet til 1,0 to uger i træk. Det er sket sideløbende med genåbningen af landet.

- Det vil sige, at de ting, vi har åbnet, i hvert fald ikke har haft den store indflydelse, eller at folk har kunnet administrere den del af genåbningen. Det kalder på mere genåbning i et roligt tempo, siger Troels Petersen.

Der er også foretaget 328.445 lyntest det seneste døgn. De positive tilfælde fra lyntest indgår på grund af usikkerhed om testsvarene ikke i statistikken over smittetilfælde. Det gør kun svar fra PCR-test.

Hver sjette dansker har nu fået mindst et stik med en coronavaccine, efter at storskala-vaccination mandag blev testet.

Siden seneste opgørelse har 93.567 personer fået det første vaccinestik, mens endnu 11.787 har fået det andet og sidste stik.

Det svarer til, at 16,7 procent af befolkningen - eller hver sjette - har fået mindst et stik. 7,9 procent har fået begge stik.

FAKTA: Sådan skal man forstå de daglige coronatal

Der bliver dagligt offentliggjort en stribe tal på Statens Serum Instituts hjemmeside, der beskriver, hvordan udviklingen går med coronapandemien i Danmark.

Her er en oversigt over tallene, hvad de helt præcist beskriver:

* Bekræftede tilfælde: Tallet dækker over det antal positive prøver, der er fundet i PCR-test, som tages via en prøve i svælget. Antigentest/lyntest indgår ikke i tallet, da der ifølge Statens Serum Institut er for stor usikkerhed om prøvesvarene.

* PCR-prøver: Tallet fortæller, hvor mange PCR-prøver der er kommet svar på siden opgørelsen dagen før.

* Positivprocent: Tallet viser, hvor stor en andel af PCR-prøverne, der er positive. Tallet bruges til at se på, hvor meget smitte der er i samfundet.

En faldende positivprocent dække over faldende smitte, men afhænger også af hvor bredt man tester. For eksempel vil positivprocenten forventeligt gå ned, når man indfører et coronapas, da mange uden symptomer vil tage en test for at kunne komme til frisøren.

* Antigenprøver - også kendt som kviktest eller lyntest: Tallet dækker over, hvor mange prøver der er taget siden sidste opgørelse. Tallet tæller de test, som bliver taget hos private testudbydere og på for eksempel folkeskoler, efterskoler og gymnasier.

* Mistænkte tilfælde: Hvis man er testet positiv i en lyntest, vil man optræde som et mistænkeligt tilfælde. Hvis man inden lyntesten eller senest dagen efter får taget en PCR-test, vil man ryge ud af den statistik. Hvis man ikke når det senest dagen før, bliver man ved med at stå som mistænkeligt tilfælde.

Tallene for mistænkelige tilfælde optræder per dato - eksempelvis 193 mistænkte tilfælde den 11/4 - på SSI's hjemmeside. Der vil teoretisk set være flest mistænkte tilfælde i dagen(e) tæt på dags dato, da der her vil være nogen, som er testet positive i lyntest og afventer svaret på en PCR-test.

* Nyindlæggelser: Tallet viser, hvor mange nye patienter der er blevet indlagt med coronavirus på landets hospitaler sammenlignet med opgørelsen dagen før.

* Indlæggelser: Tallet beskriver det totale antal indlæggelser med coronasmittede på de danske hospitaler. Tallet vil blive påvirket af nye indlæggelser, udskrivelser, dødsfald, eller at allerede indlagte patienter bliver testet positive.

* Dødsfald: Tallet dækker personer, der er registreret døde det seneste døgn. Man tæller som et coronadødsfald, hvis man er død, senest 30 dage efter at man blev testet positiv for coronavirus. Der kan være en forsinkelse i tallene, så derfor kan et dødsfald godt være sket, flere dage før det optræder i statistikken.

* Incidens: Tallet opgør, hvor mange smittetilfælde der er per 100.000 indbyggere - det kan være på landsplan, regionalt, kommunalt eller helt nede på sogneniveau. Tallet bruges for at kunne sammenligne smitteniveauet på tværs af områder med forskellige indbyggertal.

Kilder: Statens Serum Institut (SSI), Sundhedsstyrelsen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det nye parti er et personligt projekt for Inger Støjberg

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind