Ledere hylder Mugabe under ceremoni i Zimbabwe

Robert Mugabes kiste blev kørt ind til mindeceremoni i Harare iklædt Zimbabwes nationale flag.

Følg Samfund

Afdøde Robert Mugabe, der tidligere var præsident i Zimbabwe, blev hyldet af afrikanske ledere som befrielseshelt ved en ceremoni lørdag eftermiddag.

Mugabe blev 95 år og døde i sidste uge under et ophold i Singapore. De seneste år har han levet en tilværelse som pensionist.

Lørdagens statslige ceremonien blev holdt på det nationale stadion i hovedstaden Harare. Halvdelen af de 60.000 tilskuerpladser var besatte.

Under ceremonien blev Mugabes kiste båret ind klædt i Zimbabwes grønne, sorte, gule og røde nationale flag. Bag kisten gik militærfolk og hans familie

Både tidligere og nuværende afrikanske ledere inklusive Sydafrikas Cyril Ramaphosa og Kenyas Uhuru Kenyatta deltog i arrangementet.

De afrikanske statsledere og højtstående embedsmænd fra Cuba, Rusland og Kina hyldede alle Mugabe som en panafrikansk leder.

Vi ærer og husker vores afrikanske ikon, sagde Zimbabwes præsident, Emmerson Mnangagwa, i en tale.

- Han havde mange allierede og følgere. Vores moderland er rørt til tårer, sagde præsidenten.

Selve begravelsen vil dog først foregå i oktober, når et mausoleum i Harare står færdigt. Det oplyste Mnangagwa sent fredag.

Beslutningen er seneste punktum i en kontrovers mellem Mugabes familie og landets præsident, der tidligere var allieret med Mugabe, men senere vendte sig mod ham.

Robert Mugabe regerede fra 1980 til 2017, hvor han blev tvunget til at træde af efter et militærkup. Hans styre er ofte blevet mødt med international fordømmelse på grund af undertrykkelse af landets hvide mindretal.

Mange af Zimbabwes sorte indbyggere anser ham som en frihedshelt, der var afgørende i kampen for selvstændighed fra den britiske kolonimagt.

Den tidligere leder tilbragte sine sidste dage i Singapore og blev 95 år. Borgerne i Zimbabwe er dybt splittede over hans eftermæle i en tid, hvor landet fortsat kæmper med høj inflation og mangel på varer efter årtiers kriser.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+