Ledermæssig friblødning

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

Berlingskes chefredaktion fik kolde fødder efter taskedrama og skrev en ny leder. Screendump fra Berlingske leder
Berlingskes chefredaktion fik kolde fødder efter taskedrama og skrev en ny leder. Screendump fra Berlingske leder

EGENTLIG HAVDE JEG tænkt mig at skrive en munter klumme om ugens hotte emne freebleeding.

Bogen om menstruation, tabu og friblødning i trusserne uden bind og tampon skabte nemlig nogle ret sjove og tankevækkende scener på redaktionen – de blev sgu lidt paf, de mænd, da jeg begyndte at tale om det på redaktionsmødet.

Berlingske fik mig imidlertid til at skifte spor, da de forleden udkom med en leder, som var ét langt dementi af deres meget ombruste leder fra sidste uge om kvinder og dyre tasker.

Taske-lederen var direkte adresseret til kvinder med overskriften ’Kvind jer op’, og formaningen nede i teksten lød: ’Frem for at bruge 25.000 kr. på en designertaske, så spender pengene på et sommerkursus på Harvard’.

DEN MELDING satte ikke overraskende den brandfarlige kønsdebat i lys lue. Debatredaktør og lederskribent på Berlingske Jesper Beinov burde således være en glad mand.

Alligevel så han temmelig beklemt ud, da han skulle diskutere lederne i DR2’s ’Deadline’ med Kvinfo-direktør Nina Groes. Da studievært Niels Krause-Kjær spurgte ham, hvad meningen med lederen var, svarede han spin-agtigt, at Berlingske ønsker flere kvinder i topledelse, men at der er nogle kulturelle forestillinger om at være en god mor, som hindrer det. Det handlede ifølge Beinov selvfølgelig ikke om en taske til 25.000 (det var ellers det citat, Berlingske selv havde valgt at fremhæve i lederen), den var blot billedet på, at hvis man ønsker en karriere, så er der nogle gange nogle brutale fravalg, man må ta’.

Den lader vi lige stå et øjeblik: Det BRUTALE fravalg af en taske til 25.000!

BEINOV VAR iført afslappet T-shirt under herrejakken, sådan lidt funky med et billede af en astronaut, der lytter til en ghettoblaster, så vidt jeg kunne se. Men trods moderne mand-outfittet slap han ikke for at blive sammenlignet med lærer Andersen fra ’Matador’. Nina Groes var ikke imponeret.

Det var de åbenbart heller ikke hjemme i Pilestræde. I hvert fald udkom Berlingske torsdag med en af de mere besynderlige ledere i nyere tid med det formål efter balladen om den første leder at forklare, hvad Berlingske egentlig mener om ligestilling og kvinder i topledelse. Jeg citerer: ’For det første er avisens holdning, at betydeligt mere køns-diversitet i topledelser i det private erhvervsliv er efterstræbelsesværdigt’.

Det knudrede sprog er kendetegnende for lederen og vidner om, at den ikke har været lige så let at skrive som taske-lederen, der flød frit fra pennen og – gætter jeg på – fra hjertet.

LEDEREN SLUTTER med håbet om, at kvinder bliver nødt til at sparke dørene på ledelsesgangene ind. Ironisk nok ligger avisens kolofon lige under lederen, og her fremgår det, at otte ud af ti fagredaktører er mænd. Ovenover kan man se billeder af de to mandlige chefredaktører, Tom Jensen og Jens Grund.

JEG SYNES ligesom mange andre kvinder, at det er et håbløst forstokket budskab, de to har sendt ud. Jeg synes, det vidner om, at de ikke selv har gidet læse – eller måske har glemt – alle de rigtig gode artikler, som Berlingske faktisk har bragt om mangel på ligestilling i topledelse og de egentlige årsager til det.

Men, d’herrer, det er da næsten endnu værre, at I bliver bange for jeres egen skygge, når I får modstand. Der er jo ingen, der køber de der underlige forsøg på at pakke den frie blødning fra den første leder ind i vat. Stå ved, at I synes, at kvinder ikke tager de rigtige valg og ikke uddanner sig nok. Og tag kampen og diskussionen med åben pande.

Kort sagt: Mand jer op!

 

18 kommentarer
Vis kommentarer