Legendarisk britisk butikskæde drejer nøglen om

Konflikten er blevet optrappet efter butikskæden BHS' kollaps. Ejeren mener direktør lukkede med vilje

BHS - British Home Stores blev grundlagt i 1928 og kunne findes 163 steder i Storbritannien. (Foto: AP).
BHS - British Home Stores blev grundlagt i 1928 og kunne findes 163 steder i Storbritannien. (Foto: AP).

Der er iskold luft mellem nogle af hovedaktørerne i hvad, der kan blive en af de største britiske erhvervsskandaler nogensinde.

En af de forhenværende ejere af butikskæden BHS, der lukker og efterlader 11.000 ansatte arbejdsløse, beskylder nu kædens direktør for bevidst at have kørt kæden i sænk.

Kæden, hvis fulde navn er British Home Stores, har i generationer solgt tøj og ting til hjemmet.

- Godt gået. Jeg håber dig og Michael er glade for, at det nu endte, som I håbede. Dit forbandede møgsvin (You fucking prick red.), skrev Dominic Chappell, medejer af kæden, til den administrerende direktør Darren Topp, ifølge The Guardian.

Har ikke gjort nok
Michael er selskabets finansdirektør Michael Hitchcock. Også medejer Sir Philip Green bliver beskyldt for ikke at gøre nok for at redde BHS.

Over for den britiske avis står Dominic Chappell helt inde for sin SMS, der blev sendt kort efter nyheden om, at den 88 år gamle butikskæde skulle lukkes ned.

- Jeg mener hvert et ord, jeg har skrevet til Darren. Selskabet kunne være reddet, hvis Philip have hjulpet i stedet for at hindre processen. Darren var Philips abe og fulgte ham i alt, siger Dominic Chappell til Guardian.

Milliardgæld
BHS har længe været i problemer under Sir Phillip Greens ejerskab. I 2015 blev kæden solgt til Dominic Chappell for 1 pund. Sir Phillip Green havde dog stadig interesser i, og gæld til, selskabet.

Kæden stod dog ikke til redde, og med konkursen ligger en milliardgæld tilbage. Ud over stor gæld har selskabet store pensionsforpligtigelser til deres ansatte, som ikke er dækkede.

Sir Philip Green og flere banker er såkaldte "sikrede kreditorer", der står først i rækken til at få penge fra boet.

Usikrede kreditorer, som de engelske skattemyndigheder og ikke mindst de ansatte, står med gæld for 1,3 milliarder pund - 12,5 milliarder danske kroner.

Speget sag
Hele miseren er yderligere speget, fordi Sir Philip Green under sit ejerskab har trukket 580 millioner pund ud af kæden i udbytte, renter og husleje.

Dominic Chappell bliver beskyldt for at have gjort det samme, omend ikke i samme grad.

Sir Philip Greens status som sikret kreditor gør samtidig, at han kan have en interesse i, at BHS lukker, så han kan få, hvad kæden skylder ham.

Sagen har udløst et ramaskrig og flere engelske politikere er gået aktivt ind i den.