Legendarisk norsk café lukker efter 141 år

Grand Café på Karl Johan i Oslo drejer nøglen om

Legendariske Grand Café på Karl Johan i Oslo lukker efter 141 år. (Foto fra grand.no)
Legendariske Grand Café på Karl Johan i Oslo lukker efter 141 år. (Foto fra grand.no)
Følg Samfund

Har du besøgt smukke Oslo, er chancerne gode for, at du har købt dig fattig på Grand Café.

Den legendariske restauration midt på Karl Johan i forbindelse med Grand Hotel har eksisteret siden dengang Oslo hed Kristinia. Siden dengang da først digteren Henrik Ibsen (1828-1906) og så maleren Edvard Munch (1863-1944) benyttede den som stamsted.

En norsk institution på 141 år - men så heller ikke mere.

For 1. september er det slut efter flere år med underskud på driften, skriver det norske erhvervsmedie Dagens Næringsliv.

- Sidste år havde hotellet et underskud tæt på 20 millioner (norske) kroner. Alene Grand Café havde otte millioner kroner i underskud. Det kunne ikke fortsætte. Når vi nu skal til at investere 135 millioner kroner i en omfattende opgradering af hotellet, skal vi også skabe grundlag for en lønsom drift. Det har Grand Café desværre ikke, siger Helge Krogsbøl fra Pandox, som står for driften af hotellet.

- Der er helt sikkert mange, som vil mene, at vores beslutning er helt horribel, for der er mange, der har et stærkt følelsesmæssigt forhold til caféen. Det var jo der, hele Grand Hotels historie startede i 1874. Men vi har ikke formået at finde en løsning. Derfor må vi kalde en spade for en spade og lukke. Det er meget trist, siger Helge Krogsbøl til Dagens Næringsliv.

Caféen ligger i forbindelse med Grand Hotel midt på Karl Johan i Oslo. (Foto fra grand.no)
Caféen ligger i forbindelse med Grand Hotel midt på Karl Johan i Oslo. (Foto fra grand.no)
 

Grand Café blev stamsted for Henrik Ibsen, da han flyttede tilbage til Norge i 1891 efter 27 år i udlandet. Senere blev caféen benyttet jævnligt af en lang række norske kulturspidser.

Senere kom Edvard Munch altså til, som ifølge Dagens Næringsliv byttede et maleri væk for chateaubriand med øl og snaps til en værdi af 30 kroner. Han skulle også have forsøgt at bytte maleriet 'Det syge barn' væk for 100 bøffer af 50 øre stykket - men det takkede tjener Olsen nej til.

Grand Café har sidste åbningsdag 30. august.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+