Lego: Lukkede i Billund - støtte i Østeuropa

Lukning af fabrik i Billund til fordel for Østeuropa skyldes måske, at den danske klodsgigant fik statsstøtte

Lego-dynastiet, som er god for milliarder.
Lego-dynastiet, som er god for milliarder.

Den danske legetøjskoncern Lego er blevet tilbudt gaver udformet som statsstøtte og skatterabat i millionklassen af blandt andet Tjekkiet og Ungarn for at skabe job og bygge fabrikker i de to lande.

I samme periode besluttede Lego at nedlægge en fabrik i Billund og dermed 380 danske arbejdspladser, skriver Berlingske Business.

Ifølge avisen er der tale om støtte på 200 millioner kroner fra de østeuropæiske lande, viser dokumenter, som ikke tidligere har været fremme.

I papirerne fremgår det, at Legos direktion i perioden 2011 til 2014 er blevet tilbudt million­støtten, da den lovede tjekkiske og ungarske myndigheder at sørge for nye fabrikker og job. Løfter, som nu er ved at blive ført ud i livet.

Berlingske Business skriver, at af den samlede pakke udgør direkte støtte og skatterabatter i Tjekkiet 168 millioner kroner.

Lego ønsker ikke at udtale sig om statsstøtten, men koncernen oplyser:

- Jeg kan bekræfte, at vi - ligesom vi vil gøre alle steder, vi ellers driver virksomhed, og der er mulighed for det - har ansøgt jævnfør gældende regler for støtteordninger, skriver Legos pressechef, Roar Trangbæk, i en mail til Berlingske.

Dog ønsker klodsgiganten "principielt" ikke at sætte beløb på, hvad koncernen har modtaget af støtte fra Østeuropa.

Millionerne er kontroversielle, fordi støtten er tildelt på et tidspunkt, hvor Lego-ledelsen besluttede at flytte arbejdspladser ud af Danmark.

I alt 380 produktionsjob skal nedlægges i Billund, fordi afdelingen skulle flyttes til netop Tjekkiet og Ungarn. Beslutningen blev forklaret med, at fabrikken skal ligge tættere på Legos "kernemarkeder".

Lego ønsker ikke at oplyse, hvilke krav koncernen har skullet opfylde for at få udbetalt statsstøtten på de 200 millioner kroner.

100 kommentarer
Vis kommentarer