Lejere ramt af skimmelsvamp - udlejer vil vaske det væk

Enlig mor med tre børn fik opsagt sit lejemål med omgående virkning, fordi hun nægtede udlejer og vicevært adgang til sin skimmelsvamps-ramte lejlighed

Linda Jørgensen med et af sine tre børn i et værelse, hvor der er skimmelsvamp. (Foto: Ole Frederiksen)

En flok frustrerede lejere i en boligblok på Bøgevej i Otterup på Fyn har fået nok af at leve med skimmelsvamp som det grimme indeklima-uhyre, der flere gange igennem de senere år har stukket sit klamme ansigt frem i flere af de 44 lejemål.

Senest har mindst fire lejere fået besøg af skimmelsvampe, men i modsætning til tidligere, hvor udlejer utilstrækkeligt har forsøgt at vaske og male problemet væk, så har lejerne denne gang bedt Nordfyns Kommune håndtere sagen. 

- Det er korrekt, at vi på vegne af en række lejere har bedt et uvildigt firma (Goritas) om at undersøge forholdene. De har derfor foretaget nogle test i lejlighederne i fredags, og vi afventer foreløbig eksperternes (Goritas) rapport, siger byggerådgiver hos Nordfyns Kommune, Hans Jørgen Nielsen, til Ekstra Bladet.

Foto: Bolius.dk Gode råd om Denne hund snuser sig frem til skimmelsvamp i din bolig

Udlejeren - Otterup Boligselskab Aps - personificeret ved selskabets direktør Preben Leif Mortensen og en vicevært forsøgte dog at komme Goritas i forkøbet, da de forrige fredag ville have adgang til en af lejlighederne med skimmelsvampe.

- Jeg nægtede dem adgang og forklarede, at folkene fra Goritas først skulle gøre deres arbejde, fortæller Linda Jørgensen, enlig mor til tre børn, som har boet i ejendommen i et års tid.

Dette billede er taget hos en nu tidligere beboer i ejendommen på Bøgevej i Otterup i december 2012. Udlejer Preben Leif Mortensen, der er direktør i Otterup Boligselskab Aps, har hidtil forsøgt at vaske og male problemet væk, men det vil flere beboere ikke længere finde sig i. (Privatfoto)
Dette billede er taget hos en nu tidligere beboer i ejendommen på Bøgevej i Otterup i december 2012. Udlejer Preben Leif Mortensen, der er direktør i Otterup Boligselskab Aps, har hidtil forsøgt at vaske og male problemet væk, men det vil flere beboere ikke længere finde sig i. (Privatfoto)
 

Ekspert i lejeret: Udlejer på vildspor
Hos Linda Jørgensen har skimmelsvampe i soveværelse og børneværelse blandt andet ført til, at et skab i børneværelset ikke længere kan bruges.

Udlejers reaktion på Linda Jørgensens lukkede dør førte få dage senere - mandag i sidste uge - til, at den enlige mor modtog en opsigelse. I opsigelsen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, står der blandt andet:

'Det er meget væsentligt at få det (skimmelsvampe, red.) stoppet så hurtigt som muligt, så vi ser os nødsaget til at opsige dit lejemål med omgående virkning, da det kan være sundhedsskadeligt for beboerne'.

Linda Jørgensen har ikke reageret på opsigelsen, som af en ekspert i lejeret, advokat Søren V. Andreasen, vurderes som useriøs.

- Som I forelægger sagen for mig, så kommer udlejer ingen vegne med opsigelsen i fogedretten, siger Søren V. Andreasen.

Dette billede er taget en vintermorgen i januar 2014 på et børneværelse i Mikal Johnsons lejlighed på Bøgevej i Otterup. Blot ét af flere eksempler på, at lejlighederne i bebyggelsen igen og igen har været angrebet af skimmelsvamp. (Privatfoto)
Dette billede er taget en vintermorgen i januar 2014 på et børneværelse i Mikal Johnsons lejlighed på Bøgevej i Otterup. Blot ét af flere eksempler på, at lejlighederne i bebyggelsen igen og igen har været angrebet af skimmelsvamp. (Privatfoto)
 

Kommunen: Sket igen og igen
Mikal Johnson har boet med sin kone og to børn i ejendommen i otte år, og det er ikke første gang, familiens lejlighed har været ramt af skimmelsvamp. Senest i 2014 forsøgte udlejer Preben Leif Mortensen - i bogstaveligste forstand - at sminke problemet væk med en omgang vask og maling.

- Vi vil ikke finde os i det mere, siger Mikal Johnson om det, han kalder sminke-manøvrer af byggeriet, som er fra begyndelsen af 70´erne.

Byggerådgiver Hans Jørgen Nielsen, Nordfyns Kommune, bekræfter, at lejere fra Bøgevej-bebyggelsen tidligere har ytret kritik af og frustrationer over skimmelsvampe og usundt indeklima.

nationen Brutal skimmelsvamp: Tør ikke invitere børnebørnene

- Det er ikke nok at vaske en væg ned og male den. Vi synes, der er så mange ting, der gentager sig i denne sag, at vi har valgt at bede professionelle folk (Goritas) vurdere, hvad der kan gøres, siger Hans Jørgen Nielsen.

Han fortsætter:

- Det handler kort sagt om, hvorvidt skimmelsvampene kommer som et udtryk for fejl eller mangler ved selve byggeriet, eller fordi beboerne ikke lufter ordentligt ud.

Flytning sidste udvej
Linda Jørgensen og hendes tre hjemmeboende børn på 20, 18 og syv år overvejer seriøst at flytte, hvis skimmelsvampene ikke én gang for alle jages på flugt, og hun er i sagens natur spændt på, hvad konklusionen bliver, når rapporten fra Goritas er færdig.

- Hvis der ikke sker noget radikalt ret hurtigt, må vi flytte. Det er jo sundhedsskadeligt at bo sådan et sted, og jeg har også mine børn at tænke på i det her, siger hun og tilføjer:

- Uanset hvad, så er jeg ret chokeret over udlejers fremgangsmåde med at ville smide os ud. Hvad sker der så næste gang, han er sur på mig, spørger Linda Jørgensen uden at forvente et svar.

Udlejer nægter at udtale sig

Udlejer og direktør hos Otterup Boligselskab Aps, Preben Leif Mortensen, vil ikke forholde sig til sine lejeres kritik og beretninger om flere tilfælde af skimmelsvamp-angreb, som ifølge lejerne ikke bliver taget tilstrækkeligt alvorligt af udlejeren.

Preben Leif Mortensen har heller ikke villet forklare, hvad der ligger bag hans fremgangsmåde over for Linda Jørgensen, der forrige mandag modtog en skriftlig opsigelse af sit lejemål, efter at Preben Leif Mortensen og en vicevært havde forsøgt at skaffe sig adgang til Linda Jørgensens lejlighed for at håndtere et nyt skimmelsvamp-angreb.

Linda Jørgensen nægtede dem adgang med henvisning til, at Nordfyns Kommune havde bedt et uvildigt, professionelt firma, Goritas, om at undersøge de angrebne lejligheder på Bøgevej i Otterup.

Ekstra Bladet har seks-syv gange siden onsdag i sidste uge forsøgt at komme i kontakt med Preben Leif Mortensen. Dels ved at lægge besked på hans telefonsvarer, dels ved gentagne gange at tale med en venlig sekretær hos Otterup Boligselskab. Den kvindelige sekretær sagde tirsdag middag til Ekstra Bladet - efter seks dages venten - at Preben Leif Mortensen er bekendt med vores ønske om et interview, men at han ikke vil udtale sig om sagen.

1 af 3 Et andet eksempel på skimmelsvamp i en af lejlighederne på Bøgevej i Otterup. (Privatfoto)
2 af 3 En kopi af den opsigelse af lejemålet hos den enlige mor, Linda Jørgensen, som udlejer Preben Leif Mortensen og Otterup Boligselskab Aps sendte i sidste uge. Det skete et par dage efter, at Linda Jørgensen havde nægtet udlejeren og en vicevært adgang til sin lejlighed. (Privatfoto)
3 af 3 Linda Jørgensen med et af sine tre børn i et værelse, hvor der er skimmelsvamp. (Foto: Ole Frederiksen)
152 kommentarer
Vis kommentarer