Annonce:
Annonce:

Lejere smurte hus ind i lort: De burde ikke have børn

Lejerne fra helvede: En familie på fem leverede Margit Lindgrens hus tilbage i en uhumsk forfatning

Her kan du se den uhumske forfatning, som huset blev tilbageleveret i.
Annonce:
Følg Samfund

- Jeg var fuldstændig ødelagt. Jeg kan ikke få ind i mit hoved, hvordan man kan efterlade et hus i sådan et svineri.

Så kontant er meldingen fra Margit Lindgren, der har lejet sit hus ud nær Horslunde på Lolland til en familie bestående af to voksne, tre børn og en hund. Da hun den 15. marts trådte ind af døren, var huset smurt ind i hundelort og tis, og det rodede med tøj, legetøj, flasker, dåser og brugte bleer. Hunden havde sågar skrabet på dørene, så de var helt ødelagte, fortæller hun.

- De burde slet ikke have børn, slår Margit Lindgren fast.

Annonce:

Sagen har fået opmærksomhed efter hun viste de uhumske billeder frem på sin Facebook-profil, som familien har efterladt hendes hus i. Et opslag, der i øjeblikket vækker hidsig debat på de sociale medier.

Kommunen kontaktet
Margit Lindgren og hendes mand har lejet ud siden 2011 og havde valgt at leje huset et år til familien, som umiddelbart virkede søde og rare. De blev dog mere og mere opmærksomme på svineriet, da der stod skrald omkring huset, og haven begyndte at ligne noget rod. Da tørretumbleren gik i stykker, fik Margit Lindgren en anledning til at komme ind i huset. Allerede her lignede det en svinesti indvendigt og gulvet var smurt ind i hundelort. Familien lovede dog at råde bod på det.

Margit Lindgren og hendes mand indkaldte derefter familien til et møde, men svineriet fortsatte. Derfor valgte de at opsige lejemålet.

- Manden kom kørende ind i vores indkørsel, smed nøglen i postkassen og kørte hurtigt væk, siger Margit Lindgren, der samme aften tog over i huset med sin mand.

Har man ikke selv et ansvar for at vurdere, hvad det er for nogle mennesker, man vil leje ud til?

- Jo, selvfølgelig har man det. Men man kan jo ikke se på folk, at de har tænkt sig at svine ens hus til, lyder det fra Margit, der efterfølgende har kontaktet Lolland Kommune hele to gange; da lejerne flyttede fra lejemålet og efter påske. Hun har endda sendt billederne med.

Margit ved dog ikke, hvor familien befinder sig i øjeblikket.

Annonce:

- Kommunen har fortalt, at de har øje med familien, men jeg synes, at det er helt grotesk, at den familie ikke har fået fjernet deres børn for længst, siger Margit Lindgren, der forklarer, at kommunen har været forhindret i at komme på besøg i huset.

Margit Lindgren fortæller, at de skulle have været på besøg en uge før, familien flyttede fra lejemålet, men at mandens mor fik arrangeret, at de besøgte hende i stedet for parret og dermed det uhumske hus.

- Jeg er sikker på, at havde kommunen set det svineri, så var børnene blevet tvangsfjernet med det samme. Vi vil have den familie stoppet. De skal ikke have lov til at have børn, siger hun.

Skader for 50.000-100.000
De tog cirka to dage bare at få ryddet op i huset, og Margit Lindgren og hendes mand har i øjeblikket ansat et rengøringsfirma til at gøre huset hovedrent. Hun vurderer, at skaderne er kommer til at løbe op i 50.000-100.000 kroner.

Annonce:

- Vi har fået 12.000 kroner i depositum, men gang lige det med fire eller fem, så har vi, hvad det rent faktisk har kostet at have dem boende, siger Margit Lindgren, der dog håber, at huset er klar til udlejning igen til sommer.

- Min mand og jeg måtte tage sovepiller i flere dage for at kunne sove. Jeg har grædt mine tårer over det. Vi vil gerne forfølge sagen, men vi frygter, at vi ikke får en krone ud af det, lyder det.

Kan ikke undgå snyd
Lolland Kommune ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, da det er tale om en personsag.

Annonce:

- Om vi har handlet på eller ikke handlet på denne sag, kan jeg ikke oplyse. Men når vi modtager underretninger, hvad enten der er tale om en udlejer eller en folkeskolelærer om bekymrende forhold, så reagerer vi altid på det. Det gør vi i flere niveauer. Inden for 24 timer ser vi på, hvor akut situationen er. Hvis den bliver vurderet som meget akut, så bliver der handlet med det samme. Hvis sagen ikke bliver vurderet som akut, så går den ind i almindelig sagsbehandling, og det vil sige, at man aflægger hjemmebesøg uanmeldt eller anmeldt, siger Michael Vinther Hansen, der er souchef for Børn og Ungerådgivningen i Lolland Kommune.

Han bekræfter dog, at der er sendt flere underretninger på familien, og at der derfor bliver handlet i sagen.

- Der kommer aldrig noget ind, hvor nogen skriver om en bekymring om nogle andre, uden det bliver grebet og håndteret med det samme, lyder det.

Margit Lindgren hævder, at familien har snydt jer ved, at I har besøgt familien på en anden adresse. Hvad du vil sige til det?

- Jeg kan ikke kommentere den konkrete sag, men hvis vi får en underretning om en familie, der bor under meget dårlige forhold, så vil vi under alle omstændigheder aflægge familien et besøg. Så kan man ikke indkalde os til et besøg et andet sted. Det ville undre mig meget, hvis man valgte ikke at besøge adressen, lyder det.

Hun hævder også, at I har haft denne familie i kikkerten i lang tid. Hvorfor har I ikke gjort noget før?

Annonce:

- Mit svar er det samme. Jeg kan ikke udtale mig i den konkrete sag. Men hvis vi har gjort noget, kan jeg ikke fortælle dig, hvad vi har gjort. Hvis det er udlejer, som har en vurdering af, om vi har gjort noget, så tvivler jeg på, om hun har nogen viden om det.

Det her er jo ikke den første sag, hvor børn har boet under uhumske forhold. Der var blandt andet den berømte Brønderslev-sag, hvor familien var tilknyttet Lolland Kommune. Man fristes jo tænke, at kommunen her er ret nem at snyde. Hvad vil du sige til det?

- Jeg siger ikke, at vi ikke kan blive snydt. For det kan jo ske, men det er også rigtig vigtigt at sige, at vi ikke blot undersøger et parameter. Hvis vi får en underretning om nogle meget dårlige boligforhold, så har vi to muligheder: Enten kan vi besøge bopælen uanmeldt eller anmeldt. Vi kan godt komme på besøg hos en familie og sige, at forholdene ikke er i orden, og når vi kommer næste gang, så er der rettet op på forholdene. Men pointen er, at når vi går ud af døren, så ved vi ikke ret meget om, hvad der foregår.

Annonce:

- Når vi følger op på en underretning, så står den aldrig alene. Der bliver hentet udtalelser på børnene, der bliver taget kontakt til skoler og daginstitutioner, og der bliver taget stilling til, om der skal laves en mere grundig udtalelser om familiens forhold. Igen, jeg kan ikke udelukke, at man kan snyde, men der bliver undersøgt rigtig mange andre ting. Hvis man for eksempel bor under rigtig ringe forhold hygiejnemæssigt, så smitter det typisk af på børnenes beklædning. Så selv om man har ryddet op i køkkenet, inden vi kom, så er det ikke helt så nemt at snyde os, fordi vi følger op i skoler og daginstitution - flere gange, siger Michael Vinther Hansen, der er souchef for Børn og Ungerådgivningen i Lolland Kommune.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: