Lejernes LO: Carlsberg-handel er ren spekulation

Det burde ikke være muligt for udlejeren at lave de her spekulative moderniseringer, siger lejernes organisation

Det er ren spekulation, som kun handler om at banke afkastet i vejret, siger LLOs cheføkonom Jesper Larsen om de mange renoveringer af lejligheder ved genudlejning. Foto: Søren Sielemann
Det er ren spekulation, som kun handler om at banke afkastet i vejret, siger LLOs cheføkonom Jesper Larsen om de mange renoveringer af lejligheder ved genudlejning. Foto: Søren Sielemann

Lejernes LO vender sig mod den regel i Boligreguleringsloven, der gør det muligt for PFA og to store pensionskasser at spinde guld på købet af seks store ejendomskomplekser i København af Carlsbergfondet til 1,1 milliard kroner.

– Vi ser gerne, at der bliver stoppet helt for den form for spekulation.

Det siger Jesper Larsen, cheføkonom i Lejernes LO, om udlejernes mulighed for at banke huslejerne i vejret, hvis de renoverer lejlighederne, når folk flytter.

– Vi synes ikke, at det skal være muligt for udlejeren at lave de her spekulative moderniseringer ved genudlejning. Det er ren spekulation, som kun handler om at banke afkastet i vejret.

Omgår lovens krav

Handlen er blevet kraftigt kritiseret, fordi Carlsbergfondet og de tre pensionsselskaber, PFA, JØP og DIP, har omgået lovens krav om, at lejerne skal have tilbudt ejendommen som andelsboligforening ved hjælp af forskellige sindige selskabskonstruktioner.

Flemming Lyngse, der er talsmand for lejerne i de seks ejendomme, er da heller ikke i tvivl om, at hensigten med købet er at malke lejerne.

Opfører sig som spekulanter

– Det, vi allerede nu kan se, er, at de ved fraflytning river al indmaden ud, moderniserer den og tredobler huslejerne. Vi troede, at det var pæne folk, som på deres hjemmesider skriver om samfundsansvar og den slags, men pludselig opdager man, at de opfører sig som spekulanter.

Den regel, der efter lejerorganisationens mening skal stoppes, er Boligreguleringslovens paragraf 5 stk. 2, der mere eller mindre giver udlejer ret til at sætte huslejen fri, hvis de ved fraflytning renoverer for mindst 1600 kr. pr. kvadratmeter.

Afkast på 8-10 pct.

Det er denne mulighed, som Carlsbergfondet selv har sat i system de seneste år, og som f.eks. en af køberne, JØP, selv bryster sig af giver pensionskassen et tophøjt afkast.

– Jeg har hørt JØPs investeringschef fortælle, at boliginvestering efter denne model giver et afkast på 8-10 pct. om året. Det skal ses i lyset af, at investering i værdipapirer i øjeblikket har svært ved at slæbe sig over et par procent, siger Jesper Larsen.

Ikke råd

Han frygter, at sygeplejersken og politibetjenten snart ikke længere har råd til at bo i København.

– Vi synes, at det skal være op til den enkelte lejer at beslutte, om de vil have et fancy, nyt køkken eller et badeværelse med den seneste nye dims. Det er jo ikke bare at sikre, at lejerne har råd. Ifølge ministeriet stiger lejen typisk med 70 procent. Det handler også om, hvem vi vil have til at bo i byen.

23 kommentarer
Vis kommentarer