Lektor advarer mod discountuddannelse af politiet

Politiuddannelsen tåler opstramning, mener en af arkitekterne bag. Man han advarer mod at udvande uddannelsen

Griber politikerne det rigtigt an, er det en god idé at ændre politiuddannelsen. Men det kræver, at politikerne ikke i jagten på flere betjente i en fart laver en kort discountuddannelse uden tilstrækkelig videreuddannelse.

Det siger lektor i politividenskab ved Aalborg Universitet, Adam Diderichsen.

Han har selv været med til at skrue den nuværende politiuddannelse sammen. Alligevel mener han, at det er en god idé at reformere den.

- Den nuværende tre-årige uddannelse har sat sig mellem to stole.

- Den er kort sammenlignet med andre professionsuddannelser, også for kort, mener jeg, i lyset af stadigt mere komplekse opgaver. Men samtidig er den lang i forhold til udførelsen af visse opgaver, siger han til Ritzau.

- Det optimale er en 2 plus 2-model med en to-årig grunduddannelse og så muligheden for at læse videre til en fuld professionsbachelor. Så kan der være nogle typer politiopgaver som vagtarbejde, man kan løse med en kort uddannelse og andre, der kræver mere.

Til gengæld advarer han politikerne mod at lave en discountuddannelse.

- Politikerne er optagede af at løse de aktuelle ressourceproblemer indenfor politiet. Men hvis kun to år bliver normen, så gør man både politiet og befolkningen en bjørnetjeneste, siger Adam Diderichsen.

Samtidig peger han på, at politikorpset i så fald risikerer senere at komme til at hænge på en større gruppe medarbejdere med for ringe uddannelse.

- Når man starter i politiet, synes mange i starten, at opgaver med blå blink er spændende.

- Men efter fem år med det og ofte skæve vagter, så vil de gerne andre steder hen. Derfor er det vigtigt, at de også har kompetencerne til andre typer stadig mere komplekst politiarbejde, siger Adam Diderichsen.

Ifølge TV2 ønsker regeringen at omlægge politiets grunduddannelse, så det bliver muligt at uddanne politibetjente på to år frem for de nuværende tre år. Folketinget starter på onsdag forhandlingerne om det nuværende politiforlig, som udløber til nytår.

6 kommentarer
Vis kommentarer