Lektor: Sverige strammer flygtningepolitik efter pres

Pres fra de borgerlige har fået den svenske statsminister til at stramme asylpolitikken, lyder vurdering

Det er ikke kun de mange flygtninge, der søger til Sverige, som har fået den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven til at stramme flygtningepolitikken.

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet, efter at Stefan Löfven tirsdag præsenterede en række forslag til stramninger af flygtningepolitikken.

Tiltaget skal gøre det mindre attraktivt at søge asyl i Sverige.

- I mange dage har det borgerlige parti Moderaterna presset på for at få den svenske regering til at stramme flygtningepolitikken.

- Så selvom stramningerne selvfølgelig sker på baggrund af en tilspidset situation, så sker det i høj grad også på baggrund af et indenrigspolitisk pres.

For et halvt år siden havde det nemlig været utænkeligt med stramninger, men regeringen har følt sig presset til at lave stramninger, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- Moderaterna bliver ved med at vokse i meningsmålingerne, og derfor har Stefan Löfven følt sig nødsaget til at reagere, så de ikke bliver mere populære.

De svenske stramninger går blandt andet ud på, at retten til familiesammenføring tidsbegrænses, og at familiesammenføring kun vil blive tilladt i et meget begrænset antal undtagelsestilfælde.

Sverige vil også indføre aldersbestemmelse af unge, og udlændingeloven skal tilpasses efter EU's minimumsniveau.

Regeringen taler også om midlertidig opholdstilladelse for alle, undtagen kvoteflygtninge. Børn og familier, der er registreret, inden de nye regler træder i kraft, er undtaget.

Krav om forsørgelse vil også blive skærpet, og derudover skal der indføres identitetskontrol i samtlige kollektive transportmidler i Sverige.

Og det handler derfor i høj grad også om at sende tydelige signaler til omverdenen, siger lektoren.

- Når Sverige laver de her stramninger, så bliver det betragtet som et mindre attraktivt land at søge asyl i, og det har Sverige følt sig tvunget til, fordi de andre nordiske lande også laver stramninger.

- Sverige vil ikke længere være den store flygtningemagnet.